Economist: H ελληνική κυβέρνηση σημάδεψε τους πλούσιους, αλλά πέτυχε τους φτωχούς με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Economist: H ελληνική κυβέρνηση σημάδεψε τους πλούσιους, αλλά πέτυχε τους φτωχούς με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Eurokinissi

Με το ζήτημα που έχει προκύψει περί των συζητήσεων για ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ασχολείται δημοσίευμα του Economist, στο οποίο αναφέρεται ότι «η αριστερή κυβέρνηση στόχευσε έναν νέο φόρο στους πλούσιους, αλλά αντ'αυτών χτύπησε τους φτωχούς».

«Το μέτρο, το οποίο είχε οραματιστεί το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική στην αύξηση του φόρου στο βοδινό, παρουσιαζόταν στο μανιφέστο τους ως πλήγμα σε βάρος της πλουτοκρατίας. Φαινόταν σαν μια διπλή νίκη, που ταυτόχρονα θα ευχαριστούσε τους δανειστές και θα επιδείκνυε τη δέσμευση της κυβέρνησης στο να βοηθήσει τους μη προνομιούχους. Δεν είναι έκπληξη το ότι δεν έκανε κανένα από τα δύο» σημειώνεται.

Κάποια από τα ιδιωτικά σχολεία με «λογικές» τιμές της χώρας αναγκάστηκαν να κλείσουν, αφήνοντας το προσωπικό άνεργο, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα. «Η Ελλάδα έχει πάνω από 300 full-time ιδιωτικά σχολεία, στα οποία πηγαίνει περίπου το 6% των παιδιών σχολικής ηλικίας, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από οικογένειες μέσων και χαμηλότερων εισοδημάτων».

Αυτοί οι γονείς, συνεχίζει το δημοσίευμα, πήγαν στο ήδη φορτωμένο δημόσιο σχολείο. «Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα ελληνικά σχολεία είχαν έλλειψη περίπου 12.000 εκπαιδευτικών...κάποιοι πιστεύουν ότι η έλλειψη σύντομα θα ξεπεράσει τους 20.000».

Η ολοήμερη ιδιωτική παιδεία στην Ελλάδα είναι μια επιλογή της μειοψηφίας, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, τα φροντιστήρια λειτουργούν ως απαραίτητο συμπλήρωμα της κρατικής εκπαίδευσης, αναφέρεται. «Για τους χαμηλόμισθους εκπαιδευτικούς στον δημόσιο τομέα, αυτά τα σχολεία είναι τρόπος ενίσχυσης του μηνιάτικού τους, και για αμέτρητους μαθητές λειτουργούν ως βασική “πύλη” προς τις πανελλαδικές» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Λόγω των έντονων αντιπαραθέσεων που προκλήθηκαν, ο κυβέρνηση επανεξετάζει το ζήτημα, σημειώνει ο Economist, υπογραμμίζοντας πως είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να βρεθεί εναλλακτική. «Η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα της φορολόγησης της ιδιωτικής παιδείας, και την επιβολή υψηλότερων διοδίων αντ'αυτού» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως σε τόσους τομείς της ελληνικής ζωής, η αντιπαράθεση έχει υπογραμμίσει την απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, τονίζει ο Economist. «Υπάρχει μια ισχυρή ιδεολογική αντιπάθεια στην Ελλάδα προς την ιδέα της εκπαίδευσης ως επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας...αλλά το κενό μεταξύ της ιδεολογίας και της πραγματικής ζωής είναι κάτι με το οποίο πολλοί Έλληνες φαίνονται να ζουν ευχαριστημένοι. Πάρτε για παράδειγμα τον κ. Τσίπρα: Παρά τη δηλωμένη του εκτίμηση για την κρατική πρόνοια, έχει γράψει τον γιο του σε ένα πολύ γνωστό αθηναϊκό ιδιωτικό σχολείο».

Δημοφιλή