Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την θαλασσοθεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την θαλασσοθεραπεία
biactive

Εάν ρωτήσετε οποιονδήποτε Έλληνα, ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που του θυμίζει την Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό του είναι, φυσικά, η θάλασσα. Αν και η χώρας μας έχει έντονα το υγρό στοιχείο, η θαλασσοθεραπεία δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Ζητήσαμε από τον κύριο Στέργιο Καραμαλή, Πρόεδρο της Biactive, που είναι αντιπρόσωπος του group Phytomer στην Ελλάδα, να μας μιλήσει για την θαλασσοθεραπεία, τα σωματικά και ψυχολογικά της οφέλη, αλλά και την εξέλιξη της κοσμητολογίας για την δημιουργία καλλυντικών με βάση τη θάλασσα.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη θαλασσοθεραπεία. Τι οφέλη προσφέρει η επαφή με το θαλασσινό νερό;

Από την αρχαιότητα η θάλασσα και το νερό της χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Πριν 2.500 χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ιπποκράτης διατύπωναν τον όρο «θαλασσοθεραπεία» που χρησιμοποιείται διεθνώς σήμερα και από τότε η χρήση της θάλασσας και οι δυνατότητές της προβάλλονται συνεχώς.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1904 ο Γάλλος βιολόγος Dr. Rene Quinton θέλοντας να αποδείξει την καταπληκτική αναλογία που υπάρχει μεταξύ του θαλασσινού νερού (πλαγκτόν) και των υγρών του σώματος που εμποτίζουν τα όργανά μας (πλάσμα) έκανε το ακόλουθο πείραμα. Πήρε ένα σκύλο και του αφαίρεσε όλο το αίμα. Στην συνέχεια του μετάγγισε θαλασσινό νερό με την ίδια οσμωτική πίεση και μοριακή συμπύκνωση με τον όγκο του αίματος που αφαίρεσε. Παρά τον κίνδυνο του πειράματος, ο σκύλος προοδευτικά συνήλθε και εμφανίστηκε το ίδιο ζωηρός όπως ήταν και πριν. Αυτό έκανε τον Dr. Quinton να πει την περίφημη και τόσο χαρακτηριστική φράση:

«Ο οργανισμός μας δεν είναι παρά ένα θαλάσσιο ενυδρείο που μέσα του κολυμπούν μερικά δισεκατομμύρια κύτταρα.»

Σήμερα, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι τα μικρά θαύματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας, υπάρχουν σε αφθονία στο θαλασσινό νερό, το οποίο εκτός των άλλων περιέχει 104 ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ακριβώς τα ίδια με του ανθρώπινου οργανισμού.

Ως εκ τούτου, τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας είναι πολλαπλά σε οργανισμό και δέρμα με εξαιρετικά προληπτικές και πολλές φορές θεραπευτικές ικανότητες. Έχει αποδειχθεί ευεργετική σε παθήσεις του καρδιαγγειακού, σε αναπνευστικά, σε δερματολογικά προβλήματα κ.α. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι επίσης σε μυοσκελετικές παθήσεις, όπως πόνους και σπασμούς, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες, αρθρίτιδες, ρευματισμούς. Βελτιώνει το κυκλοφορικό, βοηθά στην αποτοξίνωση, διεγείρει το μεταβολισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το θαλασσινό νερό και τα παράγωγα της θάλασσας, όπως φύκια, λάσπη κ.α. έχουν επίσης πολλές εφαρμογές στην ιατρική και στη φαρμακευτική και θεαματικά αποτελέσματα σε θέματα αισθητικής προσώπου και σώματος.

Εκτός από τα οφέλη στη σωματική υγεία, το θαλασσινό νερό επιδρά στην ψυχολογία και στην ευημερία μας;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας δίνει ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γαλλίας στη Ρεν, κοσμήτορας «Dr. Leroy» στο θαυμάσιο βιβλίο του «Ο άνθρωπος και η θάλασσα», θέτοντας μία ερώτηση που αφορά όλες τις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης και επιβίωσης.

«Πρέπει να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή ή ζωή στα χρόνια;»

Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου και ο γρήγορος ρυθμός ζωής επιφέρουν άγχος και σύγχιση. Η θαλασσοθεραπεία παίζει μεγάλο και πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση «των σύγχρονων ασθενειών» της εποχής: του άγχους, της υπερκόπωσης, της κακής διατροφής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ήπιας κατάθλιψης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που επισκέπτονται ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της χαλάρωσης, αναζωογόνησης και ευεξίας ζωντανεύουν τόσο το σώμα όσο την ψυχή και το πνεύμα, γι’ αυτό και την καθιστούν «απαραίτητη απόλαυση».

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει θαλασσοθεραπεία; Είναι για όλες τις ηλικίες;

Σε όλα τα κέντρα θαλασσοθεραπείας είναι απαραίτητο το ιστορικό υγείας, βάσει του οποίου συστήνεται και το κατάλληλο πρόγραμμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις καρδιακών και αναπνευστικών νοσημάτων που δεν έχουν σταθεροποιηθεί με φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, η χρήση των ζεστών θεραπειών πρέπει να αποφεύγονται σε βαριά προβλήματα του κυκλοφορικού, των κάτω άκρων, όπως θρομβώσεις και φλεβίτιδες. Η θαλασσοθεραπεία δεν έχει αντένδειξη όσον αφορά την ηλικία. Το αντίθετο θα έλεγα. Όλοι οι ενήλικες μπορούν να απολαύσουν και να επωφεληθούν από αυτή. Αξίζει να έχει μια εξέχουσα θέση στο βάθρο της φροντίδας για την υγεία μας και της περιποίησης και φροντίδας του σώματός μας. Αποτελεί ένα χρήσιμο δώρο με ευεργητικά αποτελέσματα.

Θαλασσοθεραπεία μπορεί να γίνει μόνο σε κάποια ειδική εγκατάσταση ή μέσα και στην ίδια τη θάλασσα;

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό θαλασσοθεραπείας, τα κέντρα αυτά χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις, πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή, το νερό να αντλείται τοπικά, ενώ η θάλασσα και το περιβάλλον πρέπει να είναι καθαρά. Η θαλασσοθεραπεία πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες ανθρώπινου οργανισμού (32-39οC) για να μπορεί να αποδώσει όλα της τα οφέλη και της θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο αντικειμενικός σκοπός της θαλασσοθεραπείας είναι η απορρόφηση όλων των ζωτικών στοιχείων του θαλασσινού νερού και η ενεργοποίηση της διαδικασίας της όσμωσης από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το σημαντικό είναι να έρθουμε σε επαφή με αυ΄τα τα δύο στοιχεία: το θαλασσινό νερό και την θερμοκρασία. Το μπάνιο μας στη θάλασσα, σίγουρα είναι αναζωογονητικό και απολαυστικό, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει σε όλη τους την έκταση τα οφέλη του ζεστού θαλασσινού νερού.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας;

Ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο θαλασσοθεραπείας χωρίζεται σε τμήματα που περιλαμβάνουν τις υγρές θεραπείες και τις στεγνές.

Στις υγρές ζώνες ανήκουν οι πισίνες με θερμό θαλασσινό νερό και υδρομασάζ, οι ατομικές υδρομπανιέρες, το ντους ψιλής βροχής (Affusion Shower) – το Hydro-jet, χαμάμ – σάουνα και ότι άλλο αφορά το υγρό στοιχείο.

Στις στεγνές θεραπείες είναι όλες οι περιποιήσεις σώματος με φύκια – λάσπες κ.α. που εφαρμόζονται και για θεραπευτικούς και αισθητικούς λόγους (αδυνάτισμα – κυτταρίτιδα – αποτοξίνωση – ενυδάτωση – σύσφιξη - ανάπλαση).

Επίσης, έχουμε την ενότητα της χειρομάλαξης με εξειδικευμένους θεραπευτές που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να ανακουφίσουν μυοσκελετικά προβλήματα με φυσικοθεραπεία εως και τεχνικές μασσάζ για χαλάρωση και ευεξία.

Πολύ ιδιαίτερη θέση σε ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας κατέχει και το τμήμα αισθητικής προσώπου με πολύ πρωτοπόρες, φιλικές και αποδοτικές περιποιήσεις. Επίσης, το γυμναστήριο σε συνέργεια με τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας είναι ένας τομέας που πάντα εντάσσεται σε αυτά τα κέντρα. Μια άλλη συμπληρωματική παροχή είναι η περιποίηση άκρων και το κομμωτήριο.

Εικόνες από το ερευνητικό κέντρο.

Όλη αυτή η γνώση και έρευνα πόσο έχει συμβάλει στην εξέλιξη της κοσμητολογίας και στη δημιουργία καλλυντικών με βάση τη θάλασσα;

Πριν 10 χρόνια, οι κοσμητολόγοι δεν διέθεταν παρά μόνον μία περιοριστική παλέτα θαλάσσιων συστατικών. Σήμερα, η θαλάσσια κοσμητολογία ενσαρκώνει ένα αξιόλογο πνεύμα και καινοτομία.

Όπως μας εξηγεί ο επιστημονικός διευθυντής της Phytomer, βιολόγος Romuald Vallee, έδαφος ανεκμετάλλευτο βρίσκουμε μέσα στους ωκεανούς και μια βιοποικιλότητα που δεν υφίσταται πουθενά αλλού και που υπάρχει από την αρχαιότητα της θαλάσσιας ζωής εδώ και 3,8 εκατομμύρια χρόνια. Η εξέλιξη της μοριακής βιολογίας και των γονιδίων εδώ και πέντε χρόνια, μας επιτρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα και να επανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο.

Σήμερα, λοιπόν η έρευνα μοιάζει με ένα δρόμο που οδηγεί στο χρυσό της θάλασσας. Τα στοιχεία από τις έρευνες είναι εντυπωσιακά. Το 90% αυτού που ζει στην θάλασσα είναι μικροοργανισμός. Κάθε μικροοργανισμός παράγει ένα μοναδικό πολυσακχαρίδιο, με εκπληκτικές και πρωτόγνωρες αρετές και ωφελεί στην αντιγήρανση – στην ακμή – στην αποτοξίνωση, στην προστασία των κυττάρων κ.α.

Με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στην επιστημονική έρευνα η Phytomer γίνεται πρέσβειρα, έχοντας δημιουργήσει ένα δεύτερο ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας βιοτεχνολογίας – το μοναδικό παγκοσμίως – που εντοπίζει , μελετά, καταγράφει, κατοχυρώνει στο ινστιτούτο Paster, μια δεξαμενή με τα πιο προηγμένα θαλάσσια συστατικά – που δεν αντιγράφονται με χημικό τύπο – και έναν ατελείωτο κατάλογο καινοτόμων, φιλικών, άκρως δραστικών περιποιήσεων και καλλυντικών.

Από την εμπειρία σας οι Έλληνες, ένας λαός μεγαλωμένος δίπλα στη θαλάσσα, είναι εξοικειωμένος με την έννοια της θαλασσοθεραπείας;

Σαφώς τώρα πια οι Έλληνες γνωρίζουν τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας, τη δράση και απόδοση των προϊόντων που προέρχονται από αυτήν τη φυσική πηγή ζωής. Η θαλασσοθεραπεία κάποτε ήταν για λίγους που επισκέπτονταν τα μεγάλα κέντρα της Γαλλίας για να κάνουν τις κούρες τους. Σήμερα, χάρη στην συμβολή Ελλήνων επενδυτών, κατά πλειοψηφία ξενοδόχων, και με τη συνδρομή εξειδικευμένων ανθρώπων στο αντικείμενο, όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν κέντρα θαλασσοθεραπείας εντός της χώρας, τα οποία αναγνωρίζονται ως καταφύγια υγείας, ευεξίας και ομορφιάς. Ο τομέας αυτός υπόσχεται πολλά ακόμη, μην ξεχνάμε τη γεωφυσική θέση της Ελλάδας και το κλίμα της. Το πλάνο εξέλιξης – όσον αφορά τα κέντρα θαλασσοθεραπείας – ενσωματωμένα σε μεγάλες τουριστικές μονάδες μπορεί να διαμορφώσει και να προσελκύσει και ένα άλλο είδος τουρισμού όπου το Medi-Spa-Thalasso θα πρωταγωνιστεί καθιστώντας την Ελλάδα λίκνο ιατρικού τουρισμού 12 μήνες το χρόνο για όλο τον κόσμο.