Στα άδυτα της Yakuza: Πως ένας Βέλγος φωτογράφος κατάφερε να εισχωρήσει στο ισχυρότερο συνδικάτο του εγκλήματος

Στα άδυτα της Yakuza: Πως ένας Βέλγος φωτογράφος κατάφερε να εισχωρήσει στο ισχυρότερο συνδικάτο του εγκλήματος

Η Yakuza ζει και βασιλεύει στην Ιαπωνία ελέγχοντας την πορνεία, τα ναρκωτικά, το τζόγο και όλες τις δομές του εγκλήματος. Φέτος έγινε 100 ετών καθώς ιδρύθηκε το 1915. Σε αντίθεση με τη σικελική μαφία, ενεργεί στο "φως" και όχι στα κρυφά. Διαθέτει εταιρικό λογότυπο ακόμα και επαγγελματικές κάρτες.

Σήμερα η Yakuza θεωρείται η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στο κόσμο με 80.900 μέλη, σύμφωνα με εκτίμηση του 2009, ενώ συνολικά δραστηριοποιούνται σε αυτήν 103.000 μέλη.

Ο Βέλγος φωτογράφος Anton Kusters πέρασε δυο χρόνια της ζωής του με μια οικογένεια, μέλη της οποίας είναι ενταγμένα στη Υakuza. Η HuffPost Greece επικοινώνησε μαζί του για να μας μιλήσει γι' αυτή του την εμπειρία του.

-Πόσο χρόνο χρειάστηκες γι΄ αυτό το πρότζεκτ και τι "εργαλεία" χρησιμοποίησες για να τραβήξεις της φωτογραφίες;

Πέρασα περίπου ένα χρόνο προετοιμασίας. Έπρεπε να διαπραγματευτώ μαζί τους ώστε να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και να έχω πρόσβαση. Στη συνέχεια τους φωτογράφιζα για δύο χρόνια και την ίδια στιγμή κατέγραψα στην ιστοσελίδα μου την εμπειρία μου. Στο τέλος σχεδίασα και δημιούργησα ένα βιβλίο, του οποίου δύο εκδόσεις έγιναν sold out.

Τα "εργαλεία" που χρησιμοποίησα περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια εδώ.

-Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτό το project;

Ήταν οι διαπραγματεύσεις επειδή χρειάστηκα 10 μήνες για να τους πείσω. Το δεύτερο ήταν να μάθω πως να είμαι "ευγενικός" σύμφωνα με τον ιαπωνικό τρόπο ζωής των μελών της Yakuza. Ήταν αρκετά δύσκολο πολλές φορές να μπορώ να παρακολουθώ όσα συμβαίνουν γύρω μου και κυρίως όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες.

-Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από την Yakuza;

Αρχικά πίστευα ότι θα έβλεπα ένα είδος ταινίας γεμάτη βία όπως το Kill Bill με ανθρώπους που έχουν σπαθιά και αλληλοσκοτώνονται όλη την ώρα. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι συνθήκες ήταν πολύ πιο εκλεπτυσμένες. Μου φάνηκε ότι η Yakuza είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένας τρόπος ζωής στο οποίο υπάρχει πάντοτε το εγκληματικό στοιχείο.

-Πόσες φωτογραφίες τράβηξες;

Αυτά τα δύο χρόνια τράβηξα περίπου 20.000 φωτογραφίες ωστόσο κατέληξα σε περίπου 200 εκ των οποίων οι 100 ήταν η τελική μου επιλογή. Νομίζω ότι το βιβλίο περιέχει 89 ή 90 φωτογραφίες.

yaguza

Περισσότερες πληροφορίες για τον φωτογράφο στην σελίδα του στο Facebook και το Instagram.

Δημοφιλή