Τα σχέδια, ο τρόπος δράσης και ο όρκος για την αιώνια μάχη κατά των εχθρών της Ελλάδα της «Ομάδας Έψιλον»

Τα σχέδια, ο τρόπος δράσης και ο όρκος για την αιώνια μάχη κατά των εχθρών της Ελλάδα της «Ομάδας Έψιλον»
Two thieves dressed in black
Two thieves dressed in black
Colleen Cahill via Getty Images

Όρκο πίστης και «αιώνιας μάχης για την εξόντωση των εχθρών της Ελλάδας» έδιναν τα μέλη που ήθελαν να ενταχθούν στην «ομάδα Ε», η οποία κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά.

Ο χειρόγραφος όρκος, ο οποίος δημοσιεύεται σήμερα από τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, υπογράφεται από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση και συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης. Με τον τρόπο αυτόν «βαφτίζονταν» στην ιδεολογία της «ομάδας Ε». Στο τέλος του όρκου ο καθένας τους ζωγράφιζε ένα αποκρυφιστικό σύμβολο.

«Ορκίζομαι στον θεό μου Ζευ ότι θα μάχομαι και θα πολεμώ για να ελευθερωθεί η Πατρίς Ελλάς και το γένος των Ελλήνων. Ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό να εξοντώσω οποιονδήποτε εχθρό της Ελλάς και των Ελλήνων που αποικούν στην Ελλάς», γράφει ο όρκος.

Οι πέντε άνδρες (ένας ηλεκτρονικός, ένας πρώην ειδικός φρουρός, ένας κτηνοτρόφος, ένας σεκιουριτάς και ένας σερβιτόρος), οι οποίοι προφυλακίστηκαν για τις βομβιστικές επιθέσεις της 23ης Οκτωβρίου 2015, ήταν πεπεισμένοι ότι θα γίνει πόλεμος στην Ελλάδα.

«Αν όχι μέσα στους επόμενους μήνες σίγουρα μέσα στο 2016 θα γίνει πόλεμος», φέρονται να είπαν στους αστυνομικούς. Στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν αρχαιοελληνικά ψευδώνυμα, τα οποία δεν αποκάλυψαν στους αξιωματικούς.

Ως «μέντορας» των μελών εμφανίζεται ο 52χρονος ηλεκτρονικός από το Αγρίνιο, ο οποίος ήταν και ο διαχειριστής της ιστοσελίδας «omada-epsilon.blogspot.com» μέσω της οποίας διακήρυτταν την ακραία ιδεολογία τους. «Μας έμαθε περισσότερα από όσα ξέραμε. Μας έμαθε ποιο αίμα κυλάει στις φλέβες μας», είπε ένας από τους συλληφθέντες για τον 52χρονο, ο οποίος ζούσε μαζί με τη σύντροφό του στο Αγρίνιο.

«Πρόκειται για άτομο με μεγάλη πειθώ. Μας εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η ευφράδειά του. Μπορεί να πει με πειστικότητα κάτι που αντικειμενικά μπορεί να είναι ασυνάρτητο. Εκτιμώ ότι βρίσκονταν στην αρχή της δράσης τους. Είχαν γνώσεις ανταρτοπόλεμου και σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς που εξέτασαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφτιαξαν είχαν γνώσεις και στην κατασκευή βομβών. Δεν μας αποκάλυψαν τα ψευδώνυμά τους, ούτε τους τρόπους επικοινωνίας τους. Αναμένουμε την άρση απορρήτου για περισσότερα στοιχεία», λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στις έρευνες.

Στην κατάθεσή του «μέντορα» της «ομάδας Ε», η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία και φέρνει στο φως ο «ΕΤ» της Κυριακής, αναφέρεται: «Είμαι Έλληνας πατριώτης και αγαπώ το θεό μου. Επικαλούμαι το άρθρο του Συντάγματος που λέει ότι είμαι υποχρεωμένος να συντελώ στην άμυνα της πατρίδας. Χτυπήσαμε την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί όπως και οι άλλες τράπεζες καταπατούν τις περιουσίες μας. Οι πέντε μας οραματιζόμασταν μία επανάσταση για την απελευθέρωση της πατρίδας μας σε μία περίοδο που αυτή βρίσκεται σε δεινή θέση και ο λαός έχει καταδυναστευτεί. Έτσι, αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού (…) Με τους συναγωνιστές μου ήρθαμε βράδυ στην Καλαμάτα, πόλη που είναι σύμβολο της επανάστασης. Νωρίτερα οι συναγωνιστές μου με πήραν με το αυτοκίνητο από το Αγρίνιο, όπου ζω με γυναίκα την οποία πρόκειται να παντρευτώ. Περάσαμε το βράδυ στο πατρικό μου σπίτι».

Ταξίδια και έρευνες

Ο μεγαλύτερος φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να υπάρχουν και άλλοι «πυρήνες» της «ομάδας Ε», οι οποίοι αποτελούνται από άτομα που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές – όπως και οι συλληφθέντες- αλλά μπορεί να έχουν όπλα και να εκπαιδεύονται στην κατασκευή βομβών.

Για το λόγο αυτό στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι συναναστροφές των πέντε κατηγορουμένων πριν την 23η Οκτωβρίου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη της «ομάδας Ε» πραγματοποιούσαν ταξίδια σε όλη την Ελλάδα –πλην της Αττικής – για να συναντήσουν υποψήφια μέλη. Δύο από τα πιο πρόσφατα ταξίδια τους έγιναν στην Αρκαδία και στη Θεσσαλονίκη. Για τις επαφές τους έχουν ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, υπό το φόβο εκδήλωσης απρόσμενων ενεργειών από ανάλογες ομάδες.

Ολόκληρος ο όρκος

«Πατέρα Ζευ εισάκουσε τον υιό σου και αυτά πράξε. Ορκίζομαι εις ένα μοναδικό θεό Ζευ και στη μητέρα Ελλάς αιώνια πίστη, αδελφότητα με τα αδέλφια μου, τους Ελλάνιους Υιούς.

Ορκίζομαι να μην προδώσω τα αδέλφια μου στην Έψιλον Ευ.

Ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό και στον θεό μου Ζευ ότι θα μάχομαι και θα πολεμώ με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο για να ελευθερωθεί η Πατρίς Ελλάς και το γένος των Ελλήνων και για να παραμένουν ελεύθεροι, για όσο μπορώ και ζω.

Ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό να πατάξω και να εξοντώσω οποιονδήποτε εχθρό της Ελλάς και των Ελλήνων που αποικούν στην Ελλάς με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Ορκίζομαι πως δεν θα σταματήσω ποτέ να πολεμώ και να μάχομαι τον εχθρό και να προστατεύω την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η Ελλάς ανήκει μόνο στους Έλληνες. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω οι Έλληνες».

Δημοφιλή