ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/11/2015 05:14 EET | Updated 02/11/2015 05:14 EET

Τα γεωγλυφικά της στέπας: Διαστημική τεχνολογία φέρνει στο φως αρχαίο μυστήριο στο Καζακστάν

NASA

Είναι από αυτές τις φορές που η σύγχρονη τεχνολογία «συναντά» την αρχαιότητα- και μάλιστα, δίνοντας έμφαση σε ένα αρχαιολογικό μυστήριο, από αυτά που συναρπάζουν τους φίλους «εξωτικών» θεωριών όπως αυτές του Έριχ φον Νταίνικεν, περί «αρχαίων επισκεπτών» στον πλανήτη μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, δορυφόροι έχουν αποκαλύψει μεγάλης κλίμακας γεωγλυφικά (όρος ο οποίος χρησιμοποιείται και για τις διάσημες γραμμές της Νάζκα) στις στέπες του Καζακστάν: Κολοσσιαίες γεωμετρικές απεικονίσεις τετραγώνων, σταυρών, γραμμών, δαχτυλιδιών και άλλων εικόνων (μεταξύ των οποίων και μας σβάστικα με τρεις «βραχίονες»), που είναι ορατές μόνο από πολύ μεγάλο ύψος, οι παλαιότερες εκ των οποίων θεωρείται ότι είναι 8.000 ετών.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών βρίσκεται κοντά σε οικισμό της Νεολιθικής Περιόδου, και είναι ένα γιγαντιαίων διαστάσεων τετράγωνο με 101 «τούμπες», με τις άκρες του οποίου να ενώνονται με έναν διαγώνιο σταυρό- καλύπτοντας μεγαλύτερη έκταση από την Πυραμίδα του Χέοπα. Τα γεωγλυφικά αυτά, τα οποία βρίσκονται στο Τουργκάι του βορείου Καζακστάν, περιγράφηκαν πέρυσι σε αρχαιολογικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ως μοναδικά έργα, τα οποία δεν έχουν μελετηθεί. Είχαν εντοπιστεί το 2007 από έναν Καζακστανό οικονομολόγο και χομπίστα αρχαιολόγο, τον Ντμίτρι Ντέι, και εξακολουθούν να περιτριγυρίζονται από ένα πέπλο μυστηρίου, το οποίο «ενίσχυσε» η NASA, δείχνοντας το επίσημο ενδιαφέρον της, καθώς δημοσιοποίησε καθαρές δορυφορικές φωτογραφίες.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται στους New York Times, ο 44χρονος Ντέι απορρίπτει τις «εξωτικές» θεωρίες περί εξωγήινων και Ναζί (σημειώνεται πως η σβάστικα είναι αρχαιότατο σύμβολο, και πολύ πριν τον ναζισμό είχε κυρίως προστατευτικό ρόλο), καθώς εκτιμά ότι τα γεωγλυφικά δεν προορίζονταν για να είναι ορατά από μεγάλο ύψος. Ο ίδιος πιστεύει πως επρόκειτο για «οριζόντια παρατηρητήρια για να ακολουθούνται οι κινήσεις του ανατέλλοντος ήλιου».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μέχρι τώρα οι αρχές του Καζακστάν έχουν κινηθεί με αργούς ρυθμούς όσον αφορά στην έρευνα πάνω στα γεωγλυφικά. Σύμφωνα με την έρευνα του Ντέι, ενδεχομένως να υπάρχει σύνδεση με τη φυλή/ κοινωνία των Μαχαντζάρ, που άνθισε στην περιοχή μεταξύ 7.000 και 5.000 π.Χ.

Sponsored Post