«Αγώνας δρόμου» για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς. Ποια είναι τα υπόλοιπα «αγκάθια»

«Αγώνας δρόμου» για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς. Ποια είναι τα υπόλοιπα «αγκάθια»
Sooc

«Και τώρα «τρέχουμε» για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς», σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα τραπεζικά stress test. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η έκβαση ήταν ιδιαίτερα θετική και πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα προκειμένου έως τις 15 Νοεμβρίου να έχει κλείσει και αυτή την υπόθεση.

Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων βρίσκεται η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια, τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Οι εντολές που έχουν πάρει από το Μαξίμου όλα τα συναρμόδια υπουργεία είναι να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την έναρξη της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Η εντολή είναι σαφής «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ανοίξει η μεγάλη κουβέντα για το χρέος»

Στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρουν λύσεις σχετικά με τα περίφημα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα τέλη κυκλοφορίας, το επίδομα θέρμανσης αλλά και το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων δράσεων.

Το Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει τουλάχιστον στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης την επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος βρίσκεται πιο κοντά στις Ελληνικές θέσεις τόσο στο μέτωπο της λύσης των «κόκκινων» δανείων, όσο και στο μεγάλο θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι στόχος είναι να υπάρξει αυτή την εβδομάδα ένα Euro Working Group, στο οποίο θα διαπιστωθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και θα ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2δισ ευρώ. Τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι θετικά ως προς την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης.

Η μεγάλη μάχη βέβαια θα δοθεί στο Eurogoup της 9ης Νοεμβρίου. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ελέγξουν την πορεία του προγράμματος και θα αποφασίσουν την ημερομηνία καθόδου των ελεγκτών στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι τα μεγάλα «αγκάθια» δεν έχουν ξεπεραστεί. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά ακόμα τα ισοδύναμα που θα καλύψουν την τρύπα των 148 εκατ. ευρώ για φέτος και 268 εκατ. ευρώ για του χρόνου που άφησε πίσω της η λανθασμένη απόφαση της κυβέρνηση να προτείνει την επιβολή 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες (ίσως και ώρες) η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη λίστα των ισοδυνάμων που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου θα φέρουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ sτα δημόσια ταμεία.

Αντίστοιχα ανοιχτό παραμένει και το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών που αφήνουν απροστάτευτο το 72% των δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ως εκ τούτου σχεδιάζει να αναζητήσει λύση για το θέμα μέσω της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια το επόμενο μεγάλο αγκάθι είναι το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει αναβρασμός μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και από αυτά που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του, να τις παρουσιάσει στους δανειστές και στη συνέχεια το νέο Ασφαλιστικό να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως και να έχει οι επόμενες 15-20 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για την οικονομία όσο και για την πορεία της κυβέρνησης, η οποία ελπίζει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ξεπεράσει τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης και να έχει ανοίξει το θέμα του χρέους προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά, αλλά και στην κοινωνία.

Δημοφιλή