Ραγίζουν καρδιές οι σκηνές από το βίντεο του Λιμενικού κατά την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στη Λέσβο στις 28 Οκτωβρίου

Ραγίζουν καρδιές οι σκηνές από το βίντεο του Λιμενικού κατά την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στη Λέσβο στις 28 Οκτωβρίου

Ένα βίντεο με σπαρακτικές εικόνες από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων το σκάφος το οποίων βούλιαξε ανοιχτά της Λέσβου, έδωσε στη δημοσιότητα του Λιμενικό Σώμα. Και εμείς επί οκτώ λεπτά γινόμαστε θεατές του φόβου, της απελπισίας και της θέλησης για ζωή δεκάδων ναυαγών που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Γινόμαστε όμως και μάρτυρες της αγωνιώδους προσπάθειας των μελών του πληρώματος του σκάφους να σώσουν όσους περισσότερους γίνεται.

Διασώστες πετούν σωσίβια, μαζεύουν πρόσφυγες από τη θάλασσα με jet ski και μητέρες με παιδιά μόλις πλησιάζουν στο σκάφος με του διασώστες δεν διστάζουν να ξαναπέσουν στο νερό με τα μωρά στην αγκαλιά για να φτάσουν πιο γρήγορα στη σωτηρία. Τα μέλη του πληρώματος ρίχνουν σκοινιά ή τους τραβάνε με τα χέρια ενώ στα πρόσωπά τους ζωγραφίζεται η αγωνία και η ταλαιπωρία αλλά και το άγχος να βρεθούν στο κατάστρωμα του πλοίου, στην ασφάλεια.

Παιδιά, βρεγμένα μέχρι το κόκαλο, δεν έχουν καν τη δύναμη να κλάψουν. Τα τυλίγουν με κουβέρτες και τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για αγκαλιές. Στο νερό περιμένουν ακόμη δεκάδες πρόσφυγες ναυαγοί που ζητούν βοήθεια. Άνδρες και γυναίκες παράσχουν τις πρώτες βοήθειες γρήγορα, βιαστικά αλλά με προσοχή. Περιμένουν και άλλοι που έχουν ανάγκη τη φροντίδα τους.

Και μια ακόμη ομάδα προσφύγων ανεβαίνει στο σκάφος. Και, μια ακόμη. Και αυτή η επιχείρηση τελειώνει. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως μια ακόμη θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα. Ένα άλλο ναυάγιο. Μια άλλη ομάδα ναυαγών, προσφύγων που θα ρισκάρουν τα πάντα για να ζήσουν μακριά από τους ήχους και τις εικόνες το πολέμου αλλά και μακριά από την πατρίδα τους.

Οι διασωθέντες του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου, μετά από αυτή την επιχείρηση και άλλες που διενεργούνταν παράλληλα έφτασαν τους 274 ενώ όλοι βρήκαν στο νησί της Λέσβου, νησιώτες που πήγαν στο λιμάνι για να τους προσφέρουν ό,τι μπορούσαν. Νερό, φαγητό, ζεστασιά, ένα άγγιγμα, ένα χαμόγελο. Βρήκαν αρχικά καταφύγιο σε αυτοκίνητα, εκκλησίες και καταστήματα.

Κάποιοι άλλοι όμως έφτασαν νεκροί στο λιμάνι. Συνολικά 43 άτομα, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά. Μικρά, πολλά από αυτά που έφτασαν στο νησί με μελανιασμένα χείλη, άψυχα και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τα επαναφέρουν στη ζωή αλλά και γυναίκες και άνδρες που δεν μπόρεσαν να νικήσουν τα κύματα και το κρύο.

Και οι κάτοικοι του νησιού θρήνησαν για αυτούς, δάκρυσαν με τους αγαπημένους τους και οργίστηκαν, θύμωσαν για όλους όσους έχουν όλη τη δύναμη του κόσμου αλλά όχι και τη θέληση- όπως αποδεικνύεται- να γλιτώσουν αθώους από το θάνατο. Και ας ξεβράζονται κατά χιλιάδες στην πίσω αυλή τους.

Επιχείρηση διάσωσης ΛΣ

Δημοφιλή