Ολοκαίνουργια περιπολικά σε vip στόχους ενώ η ΕΛΑΣ βρίσκεται στο... συνεργείο

Ολοκαίνουργια περιπολικά σε vip στόχους ενώ η ΕΛΑΣ βρίσκεται στο... συνεργείο
Eurokinissi

Στη φύλαξη vip στόχων καταλήγουν ολοκαίνουργια οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που αποκτήθηκαν με κονδύλια ΕΣΠΑ.

Την ώρα που νευραλγικές αστυνομικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στερούνται του απαραίτητου στόλου, «γυαλισμένα» πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τοποθετούνται έξω από σπίτια πολιτικών και δικαστικών λειτουργών.

Ενδεικτικό είναι ότι παλιό συμβατικό όχημα της Ασφάλειας που βρισκόταν έξω από την κατοικία υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης στα νότια προάστια «παροπλίστηκε» λόγω τεχνικού προβλήματος και σχεδόν άμεσα αντικαταστάθηκε με ένα καινούργιο νέας τεχνολογίας για τοποθετηθεί στην ίδια θέση... στάθμευσης έξω από την κατοικία του κυβερνητικού στελέχους.

Την ίδια ώρα, η συντήρηση των διαλυμένων αστυνομικών αυτοκινήτων συνεχίζεται να γίνεται με «ρεφενέ» και δωρεές εφοπλιστών και επιχειρηματιών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αν και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, φοβούνται πως κάποια στιγμή αυτές οι «χορηγίες», θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση όταν κάποιοι από τους «ευεργέτες», πέρα από το σβήσιμο μιας τροχονομικής κλήσης, ζητήσουν «εξυπηρέτηση», που υπερβαίνει τα στενά όρια της αλληλοβοήθειας.

Οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν χάσει κατά μέσο όρο πάνω από το 55% των οχημάτων τους και εμφανίζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες αστυνόμευσης και ασφάλειας.

Μετά από πρόσφατη δωρεά εφοπλιστή η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης έχει πάνω από 800 μοτοσυκλέτες «ετοιμοπόλεμες» και περισσότερα από 120 περιπολικά αυτοκίνητα. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει περίπου 1.300 μοτοσυκλέτες και 180 περιπολικά, δηλαδή παροπλισμένα βρίσκονται ακόμη, περίπου 400 δίκυκλα και 50 περιπολικά.

Το περασμένο καλοκαίρι «κινούνταν» μόλις 480 μοτοσυκλέτες και 75 περιπολικά εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την συντήρησή τους. Τα περιπολικά είναι ηλικίας άνω των 15 χρόνων και έχουν καταγράψει 200.000-400.000 χιλιόμετρα.

Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τα Τμήματα Ασφαλείας έχουν περίπου 1.200 οχήματα, εκ των οποίων 410 επιβατικά, 350 μοτοσυκλέτες και 460 ειδικών δράσεων. Από αυτά σχεδόν το 50% είναι ακινητοποιημένα, επισκευάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα το 20%, αλλά ήδη έχει προβλήματα το ίδιο ποσοστό από τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνταν στο μεσοδιάστημα για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών. Σχεδόν το 70% αυτών των οχημάτων είναι πάνω από δεκαετία με 300.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ και το 30% γύρω στην 5ετία με λιγότερες βλάβες.

Δημοφιλή