Πόσο κοντά βρεθήκαμε σε μια έκρηξη του Ηφαιστείου στη Σαντορίνη το 2012. Ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Πόσο κοντά βρεθήκαμε σε μια έκρηξη του Ηφαιστείου στη Σαντορίνη το 2012. Ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Santorini
Santorini
snowfish2014/Flickr

Τι γίνεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης; Ήταν έτοιμο να εκραγεί το 2012. Τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, προσπαθεί να δώσει μια ομάδα επιστημόνων.

Έτσι με αφορμή το παράδειγμα της Σαντορίνης, καθώς το 2011 και το 2012 παρατηρήθηκε αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για πιθανή νέα έκρηξη του ηφαιστείου, μια ομάδα γεωλόγων αποφάσισε να ερευνήσει το φαινόμενο.

Μάλιστα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ScientificReports, τρεις γεωλόγοι, συμπεριλαμβανομένης και μιας Ελληνίδας της Κυριακής Δρυμώνη, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Όσον αφορά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης αυτό εξερράγη πριν από περίπου 3.650 χρόνια, ωστόσο παρατηρείται κάποιου είδους δραστηριότητα με πιο πρόσφατη αυτή του 2011 και 2012 και δεδομένου ότι ο τουρισμός στο νησί μπορεί να φτάσει και τις 50.000 το καλοκαίρι ακόμη και μια μικρή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Οι επιστήμονες αναφερόμενοι στην αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Σαντορίνη το 2011 και το 2012, σχολιάζουν ότι σύμφωνα με την μελέτη το μάγμα στο εσωτερικό των βράχων του ηφαιστείου της Σαντορίνης πράγματι αναζωπυρώθηκε.

Η δραστηριότητα προκλήθηκε από μάγμα που ανέβηκε από μεγάλα βάθη στην επιφάνεια (4χιλιόμετρα βάθος) και συγκεκριμένα σε θαλάμους με προϋπάρχον μάγμα. Με μετρήσεις που έκαναν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 21 εκατ. κυβικών μέτρων μάγματος εισήλθαν στους συγκεκριμένους θαλάμους. Αυτό έγινε σε δύο φάσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Όμως για να υπάρξει έκρηξη θα πρέπει η πίεση που ασκεί το μάγμα στους βράχους να ξεπεράσει την εξωτερική πίεση κάτι που δεν συνέβη. Όμως τίθεται το ερώτημα πόσο κοντά απείχαμε από μια τέτοια εξέλιξη;

Για να προκύψει ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, θα πρέπει το μάγμα να ξεπεράσει τα 0.04 κυβικά χιλιόμετρα. Την περίοδο 2011 -2012 το μάγμα έφτασε στην μισή ποσότητα μόλις μέσα σ΄ένα χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως μια έκρηξη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι απίθανη.

Όμως πριν από τον όποιο πανικό πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά βασίζονται σε μοντέλα και δεν μπορούμε μα μιλάμε για ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.

Δημοφιλή