Το σενάριο «Terminator» που φοβίζει τους επιστήμονες: Τα ρομπότ κατακτούν τη γη και υποδουλώνουν τους ανθρώπους

Το ζοφερό σενάριο «Terminator» που φοβίζει τους επιστήμονες: Τα ρομπότ υποδουλώνουν τους ανθρώπους
Taken at Miraikan
Taken at Miraikan
SebKe/Flickr

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τα ρομπότ να έχουν κατακτήσει τον πλανήτη και ανθρώπους να πολεμούν εναντίον τους έχουν εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Πόσο όμως σενάριο επιστημονικής φαντασίας όμως είναι κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;

Όπως μεταδίδει η Mirror, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι μηχανές θα ξεκινήσουν να σκέπτονται στο κοντινό μέλλον. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το πως θα νιώθουν για το ανθρώπινο είδος, όταν θα το κάνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόοδοι στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους. Υπολογιστές έχουν καταφέρει να νικήσουν ανθρώπους στο σκάκι, ενώ έχουν περάσει και τεστ νοημοσύνης που προορίζονταν για το ανθρώπινο είδος.

Αρκετοί εδικοί έχουν προειδοποιήσει κατά καιρούς. Όπως για παράδειγμα ο διακεκριμένος καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Space X, Ελον Μασκ.

«Ο ρυθμός της προόδου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι απίστευτα γρήγορος» δήλωσε πρόσφατα.

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες βέβαια ξέρουν πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα

Όπως αναφέρει ο μελλοντολόγος και συγγραφέας Ίαν Πίρσον,

«Όλοι στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα αυτή, την οποία και αποκαλούν ως “σενάριο terminator”».

Και εξηγεί ότι οι ερευνητές λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν την πιθανότητα τα ρομπότ να είναι πιο έξυπνα τελικά από τους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι ένα υπερέξυπνο μηχάνημα θα ήταν πιο εχθρικό προς εμάς» υπογράμμισε ακόμη.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα έρευνας

Μεγάλη εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας για ένα σύστημα IQ το οποίο δόθηκε στα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης, και ονομάζεται Conceptnet.

To τεστ IQ ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό που δόθηκε σε ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο υπολογιστής πέτυχε αποτελέσματα παρόμοια με αυτά ενός παιδιού ηλικίας τεσσάρων ετών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα όλοι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα τα παιδιά μεγαλώνουν.

Δημοφιλή