Κατέθεσε ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Ρουπακιά. «Δέχτηκα απειλές»

Κατέθεσε ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Ρουπακιά. «Δέχτηκα απειλές»
Sooc

«Μην πείτε τίποτα σε κανέναν. Είμαι δικός σας. Είμαι της Χρυσής Αυγής. Μην με πειράξετε»!

Αυτή ήταν η απάντηση, που έδωσε ο Γιώργος Ρουπακιάς, στον αστυνομικό Δημήτρη Κουρέτζη, ο οποίος τον συνέλαβε, την ώρα ο Παύλος Φύσσας ξεψυχούσε στο πεζοδρόμιο από το δολοφονικό του χτύπημα.

Το κατέθεσε πριν από λίγο ο μάρτυρας αστυνομικός στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται για 25η μέρα η υπόθεση των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής.

Ο αστυνομικός, ο οποίος μετείχε στο πλήρωμα του περιπολικού, που κινήθηκε στην περιοχή εκείνη τη νύχτα, είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του ότι, είδε το Γιώργο Ρουπακιά, που κάπνιζε ήσυχος μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά το περιστατικό, ενώ το μαχαίρι με το αίμα του 34χρονου μουσικού βρισκόταν δίπλα στον τροχό του αυτοκινήτου του.

Και όταν τον ρώτησε «πες μου τι έχει γίνει», η απάντηση που πήρε αρχικά ήταν «δεν ξέρω».

Στη συνέχεια, όταν ο αστυνομικός τον παρότρυνε ο Ρουπακιάς του είπε:

«Mην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής, μη με πειράξετε...»

«Υπηρετώ στην Άμεση Δράση», ξεκίνησε την κατάθεση του ο μάρτυρας και συνέχισε:

«Είχα υπηρεσία να κινηθώ με περιπολικό στις περιοχές Κερατσινίου. Συνοδηγός εγώ και οδηγός ο Νικόλαος Ντάφος. Επικοινωνούσα με το κέντρο ως συνοδός. Λάβαμε ένα σήμα περί ώρα 00.03 για συμπλοκή ατόμων στην Παναγή Τσαλδάρη. Μας είπαν ότι, ήταν πολλά τα άτομα. Δεν μας είχαν δώσει εκείνη την ώρα περιγραφή. Φτάσαμε δύο λεπτά μετά το περιστατικό. Μπαίνουμε Παναγή Τσαλδάρη, όπου βλέπουμε ξαφνικά ένα αμάξι με αναμμένα φώτα, αναμμένη μηχανή, ανάποδα από την πορεία του δρόμου. Βλέπουμε πάρα πολύ συγκεντρωμένο κόσμο παντού, πολίτες και στα δύο πεζοδρόμια, υπήρχαν και παιδιά. Κάτι είχε γίνει. Οι της ΔΙΑΣ κράταγαν τον κόσμο σε απόσταση 80 με 100 μέτρα μακριά.

Κατεβαίνω κάτω και βγήκε και ο οδηγός. Δίπλα μας ήταν μία παρέα δίπλα, παιδιών, με έναν άνδρα αιμόφυρτο άνδρα μια κοπέλα να τον κρατά στα χέρια της. Βλέπω την κοπέλα, προσπαθώ να δω τι τραύματα έχει το παιδί και διαπιστώνω ότι είχε χτύπημα κοντά στην καρδιά και κάτω από τη μασχάλη. Βόγκαγε και είχε ασθενή επαφή με το περιβάλλον. Το χρώμα του είχε γίνει μοβ, “έφευγε”, φαινόταν... Ένας φίλος του με πλησίασε και μου είπε ότι το έχει κάνει κάποιος που ήταν μέσα στο αμάξι. Προσεγγίζω τον οδηγό μέσα στο αμάξι, κάπνιζε και του ζήτησα να σβήσει το τσιγάρο και τον ρώτησα τι έχει γίνει. Μου είπε ότι δεν ξέρει και του είπα να περιμένει. Στην πίσω αριστερή ρόδα είχε ένα μαχαίρι που είχε αίματα πάνω,σχεδόν κολλητά με το τροχό».

Πρόεδρος: Τι λογική έχει αυτό; Κάνει ό,τι κάνει και πετάει το μαχαίρι;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του. Το μάζεψα και το έβαλα σε ένα σακουλάκι για να μην τον φέρω σε σύγχυση. Του ζήτησα να βγει. Του περνάω χειροπέδες, δεν έφερε αντίσταση. Ήταν ήρεμος, νηφάλιος, κάπνιζε, την ώρα που τον είδα εγώ. Τον έβαλα στο πίσω κάθισμα του περιπολικού και κάθισα μαζί του και στο περιπολικό , μέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Του λέω «πες μου τι έχει γίνει», μου απάντησε: «Δεν ξέρω».

Τον παρότρυνα και τότε μου είπε: «Μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής, μη με πειράξετε».

Του λέω «κύριε, δεν είστε δικός μας. Είμαι αστυνομικός και θα κάνω τη δουλειά μου». Το ανέφερα και στο κέντρο. Ότι λέει πως είναι της Χρυσής Αυγής. Τον άφησα στο τμήμα και μου είπαν από το κέντρο, να επιστρέψουμε για αναζητήσεις. Στον θάλαμο προσαγωγών είχε και άλλα άτομα. Όταν επιστρέψαμε στο σημείο είχαν φύγει όλοι. Είχε πάρει το παιδί το ασθενοφόρο, οι ΔΙΑΣ είχαν φύγει, μόνο άτομα της ασφάλειας ερευνούσαν τον χώρο.

Σε άλλο σημείο της κατάθεση του υποστήριξε ότι, «έψαχναν άτομα με μαύρα ρούχα, που πιθανό να φέρουν ρόπαλα».

Και συμπλήρωσε:

«Oι αναζητήσεις μας κράτησαν περίπου 40 λεπτά, χωρίς αποτέλεσμα. Είχαμε επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή».

«Ασχολήθηκα μόνο με το παιδί που ήταν αιμόφυρτο και αυτόν που ήταν στο αυτοκίνητο».

«Η παρέα του Παύλου ήταν σε σύγχυση τα παιδιά».

«Αν το περιπολικό δεν το βάζαμε εμείς στη σωστή θέση, κοντά στο αμάξι, θα μπορούσε να είχε φύγει. Από τα 100 μέτρα, είδα μια φιγούρα ανθρώπου στη θέση του οδηγού».

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να είχε φύγει ο Ρουπακιάς μέχρι να πάτε εσείς;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας: Τον είδατε να καπνίζει και δεν το έχετε αναφέρει στην προανακριτική σας κατάθεση...

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Του είπατε για αποτυπώματα και μετά σας είπε ότι εγώ το έχω κάνει.

Μάρτυρας: Ναι

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Υπήρχαν άνδρες ΔΙΑΣ εκεί;

Μάρτυρας: Ναι, γύρω στα είκοσι με είκοσι πέντε μέτρα. Κρατούσαν τον όχλο

Πολιτική Αγωγή: Ποιοι ήταν;

Μάρτυρας: Άτομα, περίοικοι

Πολιτική Αγωγή: Μα, μας λέτε ότι ο Ρουπακιάς ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περιφρουρούσαν τον χώρο

Μάρτυρας: Είχαν όμως οπτική επαφή με το δράστη;

Πολιτική Αγωγή: Τι εννοούσε «είμαι δικός σας;»

Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα, μετά μου είπε ότι είναι της Χρυσής Αυγής

Πολιτική Αγωγή: Δηλαδή υπονοούσε ότι η χρυσή αυγή είχε σχέση με την αστυνομία;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση

Πολιτική Αγωγή: Ρωτήσατε τον Ρουπακιά γιατί το έκανε;

Μάρτυρας: Όχι

Πολιτική Αγωγή: Σας είπε γιατί το έκανε;

Μάρτυρας: Όχι

Πολιτική Αγωγή: Έχετε βρεθεί πριν σε κάποιο επεισόδιο με μέλη της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Όχι

Πολιτική Αγωγή: Είχατε ακούσει από συναδέλφους σας;

Μάρτυρας: Στις περιοχές που ήμουν εγώ, στη Γλυφάδα, όχι

Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε τα ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή από συναδέλφους σας;

Πρόεδρος: Mην απαντάτε.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε κάποια εξήγηση, γιατί οι συνάδελφοί σας σας είπαν ότι, σας βοήθησαν να συλλάβετε τον Ρουπακιά και σας υπέδειξαν πού ήταν το μαχαίρι;

Μάρτυρας: Όχι, και τα παιδιά ήταν εκείνη την ώρα σε σύγχυση

Πολιτική Αγωγή: Σας έχουν απειλήσει άτομα τα τελευταία χρόνια μετά την υπόθεση;

Μάρτυρας: Ναι, ανώνυμα τηλεφωνήματα και πρόσφατα μου χαράκωσαν το αμάξι γράφοντας τη λέξη «μαλ...». Οταν δημοσιοποίηθηκε η λίστα μαρτύρων του κατηγορητηρίου, με απειλησαν ότι, θα πάθω κακό εγώ, ο αδερφός μου.. Τα έχω καταθέσει στην ασφάλεια

Πρόεδρος: Από πού προέρχονται οι απειλές;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω από πού

Πολιτική Αγωγή: Ο αστυνομικός Ρώτας λέει ότι σχεδόν ταυτόχρονα με το χτύπημα έφτασε στο σημείο το περιπολικό σας

Μάρτυρας: Μάλιστα

[ Δείχνει φωτογραφία στον μάρτυρα αν είναι αυτό το μαχαίρι που περισυνέλεξε μετά τη δολοφονία ]

Μάρτυρας: Ναι

Πολιτική Αγωγή: Τι διημείφθη ανάμεσα στον οδηγό του περιπολικού και στον Ρουπακιά σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή;

Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν και ότι το έκανε αυτός

Νωρίτερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής σχολιάζοντας την κατάθεση του φίλου του Παύλου Φυσσα, Μελαχροινόπουλου είπαν:

«Παρ' όλο που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, όπως υποστηρίζει, λέει ότι ο Φύσσας με τα χτυπήματα μάλλον έσκυψε. Ενώ άλλος μάρτυρας μας είπε ότι, πέντε με έξι άτομα συμπλέκονταν...».

«Ο πατέρας του Φύσσα στην κατάθεσή του δεν μας έκανε καμία αναφορά για την παρουσία του Μελαχρινόπουλου, αλλά μας είπε ότι είδε όταν πήγε στο σημείο τούς αστυνομικούς και κάτι περαστικούς. Δεν έπρεπε να μας πει για τον καλύτερο φίλο του γιου του που ήταν εκεί;».

«Υπάρχουν αντιφάσεις, οι οποίες επισημάνθηκαν και από την έδρα. Είναι προφανές ότι δεν είδε ούτε καν το χτύπημα Ρουπακιά. Από την κατάθεσή του δεν προκύπτει οργανωμένο και σχεδιασμένο χτύπημα. Είδε τον Ρουπακιά ταραγμένο, άρα δεν υπήρχε ένα ψύχραιμο επαγγελματικό χτύπημα».

«Ο μάρτυρας όσα γνωρίζει υποστήριξε ότι τα έμαθε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνεπώς δεν έχει καμία προσωπική άποψη για την κατηγορία».

Στο μεταξύ ένταση προκλήθηκε όταν η συνήγορος Πολίτικης Αγωγής του ΠΑΜΕ Ελένη Ζαφειρίου αναφέρθηκε στα τάγματα εφόδου προκαλώντας την αντίδραση του συνήγορου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κουζηλου, Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος την κατηγόρησε ότι, κάνει παραπλανητικές ερωτήσεις.

Η προεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιωτη αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, ενω στη συγγενείς του Παύλου Φύσσα, απευθυνόμενοι στους συνηγόρους υπεράσπισης και στους κατηγορούμενους, φώναζαν "φασισταρια, το έχετε παρακάνει", ενω η άλλη πλευρά απάντησε "έλα μπροστά να τα πεις αυτά".

Σε άλλες ερωτήσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής ο μάρτυρας απάντησε:

Πολιτική Αγωγή: Πόσες μαχαιριές εντοπίσατε όταν πλησιάσετε τον τραυματισμένο Παύλο Φύσσα;

Πρόεδρος: Είπε δυο.

Πολιτική Αγωγής: Ο Ρουπακιάς παρουσίαζε την εικόνα ότι είχε εμπλακεί σε καυγά; Ήταν τσαλακωμένος;

Μάρτυρας: Ήταν νηφάλιος εκείνη την ώρα.

Πολιτική Αγωγή: Θυμάστε όταν εσείς φτάσετε για πρώτη φορά στον τόπο της δολοφονίας είδατε σε κάποια απόσταση μηχανές Δίας και πόσους συναδέλφους ;

Μάρτυρας: Ήταν 8 συνάδελφοι σίγουρα.

Πολιτική Αγωγή: Άρα και τέσσερις μηχανές. Επειδή ήσασταν σε συνεχή επαφή με το κέντρο, ακούσατε να δόθηκε σήμα από το κέντρο, να ζητούν βοήθεια μετά τη δολοφονία;

Mάρτυρας: Oχι.

Πολιτική Αγωγή: Το κανάλι της Δίας με το κανάλι της άμεσης δράσης ήταν το ίδιο;

Μάρτυρας: Εκείνη τη περίοδο οχι. Άλλο κανάλι ακούγαμε εμείς άλλο η Δίας.

Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι, δεν μιλήσατε με συναδέλφους απο την ομάδα Δίας. Σας υπέδειξε κάποιος οτι υπάρχει ενα μαχαίρι πεταμένο;

Μάρτυρας: Οχι.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε κάποια εξήγηση, γιατί λένε οι συνάδελφοι σας οτι, τον συνέλαβαν οι ίδιοι και ότι σας υπέδειξαν το μαχαίρι;

Μάρτυρας: Όχι δεν έχω κάποια εξήγηση.

Πολιτική Αγωγή: Οταν τον παραδώσατε στο αστυνομικό τμήμα προφανώς του βγάλατε τις χειροπέδες.

Μάρτυρας: Ναι.

Πολιτική Αγωγή: Ποιά είναι η διαδικασία; Του ξαναβάζουν χειροπέδες;

Μάρτυρας: Διενεργούν σωματικό έλεγχο και τον βάζουν στο κρατητήριο.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής αλιεργατών: Όταν σας λέει στο περιπολικό ότι είμαι δικός σας, τον ρωτήσατε γιατί μας το λες αυτό; Τι σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με το έγκλημα;

Μάρτυρας: Όχι δε συζητήθηκε κάτι.

Πολιτική Αγωγή: Δεν σας έκανε εντύπωση;

Μάρτυρας: Δεν έγινε.

Πολιτική Αγωγή: Από πού αντλούσε το θάρρος, να λέει ότι είμαι δικός σας; Τι είναι αυτό κατά την κρίση σας, που έκανε τον άνθρωπο, να ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με την αστυνομία.

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Πολιτική Αγωγή: Δεν άκουσα κανέναν, για παράδειγμα των πυρήνων, να λέει "είμαι δικός σας". Είστε εκείνος ο οποίος συλλάβατε τον Ρουπακιά και δεν σας εχει καλέσει το ίδιο βράδυ η Aσφάλεια να καταθέσετε;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.

Πολιτική Αγωγή: Τι γνωρίζετε γι αυτό που λέμε Χρυσή Αυγή. Τρόπος δράσης. Τι ξέρετε εσείς;

Μάρτυρας: Κατά καιρούς είχαν δοθεί στο κέντρο μας περιστατικά από πολίτες, που χαρακτήριζαν άτομα ως άτομα της Χρύσης Αυγής.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής ΠΑΜΕ: Βλέπετε έναν άνθρωπο νηφάλιο, ο οποιος εχει ανάψει και τσιγάρο και πριν λίγο έχει μαχαιρώσει και έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο και εχει σταθμεύσει και ανάποδα το αυτοκινητο. Σας φάνηκε φυσιολογική η συμπεριφορά του αυτή;

Μάρτυρας: Όχι..

Πατέρας Φυσσα: Αφού είναι επαγγελματίας...

Πολιτική Αγωγής: Γιατί είπε ότι είναι της Χρυσής Αυγής και δικός σας; Έχει το ακαταδίωκτο; Μήπως κατα κανόνα, απο την αστυνομική σας εμπειρία, γνωρίζετε και έχετε άποψη,εαν οι κακοποιοί, οταν κάνουν ένα κακούργημα, ένα έγκλημα , πηγαίνουν στο αντίθετο ρεύμα, γιατί έτσι εξασφαλίζουν το ακαταδίωκτο;

Μάρτυρας: Μπορεί να το κάνει και αυτό. Ενεργούν και έτσι.

Πολιτική Αγωγή ΠΑΜΕ: Είπατε ότι, αφού εμφανίστηκε το όνομα σας ως μάρτυρας κατηγορίας, έχετε δεχτεί απειλές. Ποιος άλλος εκτός από αυτούς που θίγονται είχε λόγο να το κάνει.

Προεδρος: Όχι έτσι την ερώτηση. Ρωτήθηκε πριν.

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να γνωρίζω.

Πολιτική Αγωγή: Ούτε να υποθέσετε;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει για τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας: Yπηρεσιακά:Όχι. Από τα ΜΜΕ ναι.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακολουθήσει πορεία της Χρυσηίς Αυγής;

Μάρτυρας: Όχι ποτέ.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει το βασικό σύνθημα που φωνάζουν αυτά τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει το σύνθημα αίμα, τιμή, Χρυση Αυγη;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολιτική Αγωγή: Υπάρχει κόμμα Χρύση Αύγη στο ελληνικό κοινοβούλιο ;

Μάρτυρας: ναι.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή.

Δημοφιλή