Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πόρτα εισόδου των προσφύγων, αλλά διάδρομος προς τους προορισμούς τους

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πόρτα εισόδου των προσφύγων, αλλά διάδρομος προς τους προορισμούς τους
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
JOHN THYS via Getty Images

Εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας προς το Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς , του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν , του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Είμαστε ευτυχείς που είδαμε το χαμόγελο αυτών των παιδιών. Νιώθουμε αγαλλίαση ψυχής που είδαμε αυτά τα παιδικά χαμόγελα, αλλά και αγωνία να πολλαπλασιαστούν αυτά τα χαμόγελα, να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους και τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Είναι κοινή μας ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την βοήθεια που παρέχει στους πρόσφυγες, παρά την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου των προσφύγων, αλλά ένας «διάδρομος» προς τους τελικούς τους προορισμούς και γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης.

«Πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί με την γείτονα χώρα. Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει η «ανθρωποθυσία» στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό.

Οι 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ αναχωρούν για το Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. Άσελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

'Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Διμερής συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 10:30, θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς και εν συνεχεία, με το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή