Μοσκοβισί: Έχει ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και τα «κόκκινα» δάνεια. Να υπάρξει πρόοδος για να μιλήσουμε για το χρέος

Μοσκοβισί: Έχει ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και τα «κόκκινα» δάνεια. Να υπάρξει πρόοδος για να μιλήσουμε για το χρέος
Sooc

Ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια έχει ανοίξει, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις αυτές από το Eurogroup του Αυγούστου θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί το πακέτο των προαπαιτουμένων. Επίσης, τόνισε πως μέχρι την Δευτέρα θα πρέπει να έχει γίνει σημαντική πρόοδος και πως πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, ο ίδιος δέχτηκε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να δείξει την στήριξή του στην Ελλάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδος», είπε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη κρίση το τελευταίο έτος, όμως παρέμεινε στην καρδιά της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι συναντήθηκε με Έλληνες αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε για την ολοκλήρωση του πακέτου των προαπαιτουμένων και σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε λύση να διαφυλάξουμε την κοινωνική δομή της Ελλάδας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα πληρωμής και ευθύνης».

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί πρόοδος πριν ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις. Επίσης, τόνισε πως σε αυτό το ζήτημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο- κλειδί.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα συναντήθηκε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί πλήρες σχέδιο για την ανάπτυξη.

«Προτιμώ την ανάπτυξη από το grexit», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι μιας ευλογημένη χώρα».

Σημειώνεται ότι ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα ότι την ερχόμενη Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, θα επέλθει η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

«Ελπίζω ότι ως τη Δευτέρα θα επέλθει η συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν καθυστερήσει όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε». Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.

Όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα 10 δισ. ευρώ που ήδη βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι’ αυτό το σκοπό είναι επαρκή. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δε θα χρειαστούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που προέβλεπε η συμφωνία της 14ης Αυγούστου.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε, ωστόσο, ότι για να εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί τα δύο πακέτα προαπαιτουμένων. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι είναι προς όφελος όλων η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δημοφιλή