Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν τον Νοέμβριο. Τι θα συμβεί με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν τον Νοέμβριο. Τι θα συμβεί με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια
Sooc

Μήνας «φωτιά» θα είναι για την κυβέρνηση ο Νοέμβριος όπως προκύπτει από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τόσο των κ.κ Μοσκοβισί και Σούλτς από την Αθήνα, όσο και του κοινοτικού παράγοντα που μίλησε από τις Βρυξέλλες κάνουν σαφές ότι οι δύο υποδόσεις 2+1 δισ ευρώ, αλλά και τα κεφάλαια 10 δισ ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εκταμιευθούν εφόσον ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων «H εκταμίευση και η χρήση των πρώτων 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα και όχι με την πρώτη αξιολόγηση». Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει τη θετική έκβαση της αξιολόγησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα εμπλοκή, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να «τρέξουν» για την ολοκλήρωση της πρώτης λίστας των 48 προαπαιτούμενων δράσεων. Αντίστοιχα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει σε συνεργασία με τους δανειστές να καταλήξουν στο περιεχόμενο της δεύτερης λίστας ώστε και αυτή να ψηφιστεί από τη Βουλή και στη συνέχεια να ξεκινήσει η υλοποίηση της.

Ήδη στου υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την αναχώρηση από την Αθήνα του Πιερ Μοσκοβισί, ξεκίνησαν νέες επαφές με τους δανειστές προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Η λίστα με τα «αγκάθια»

Κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί, έγινε για ακόμα μια φορά σαφές ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κομισιόν συνεχίζουν να κρατούν μετριοπαθή στάση απέναντι στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμφανίζονται ελαστικοί αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις, αναδεικνύοντας ότι τη δεδομένη στιγμή τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι τα κόκκινα δάνεια, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι τιμές των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, παρά το αίτημα του υπουργείου Εργασίας να υπάρξει χρονική παράταση έστω και μερικών ημερών.

Όπως φάνηκε οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν άλλα χρονικά περιθώρια στην κυβέρνηση και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων που αναμένονται στην Αθήνα, ίσως και από την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα.

Ήδη ο κ. Μοσκοβισί απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και πλέον το υπουργείο Εργασίας αναζητά άλλες πηγές προκειμένου να εξοικονομήσει τα 900 εκατ ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο.

Πριν όμως η κυβέρνηση λάβει τις τελικές της αποφάσεις για το ασφαλιστικό θα πρέπει έως την Παρασκευή να έχει καταλήξει με τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το οποίο είχε επιλεχθεί για να αντικαταστήσει την αύξηση του ΦΠΑ στο βοδινό κρέας.

Αγώνας δρόμου όμως θα πρέπει να δοθεί και για τη λύση αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές θα ανοίξουν το θέμα κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δείχνουν διάθεση υποχώρησης από τις αρχικές τους θέσεις.

Οι δανειστές εμμένουν στην άποψη ότι η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες κατεβάζοντας το όριο αντικειμενικής αξίας της κατοικίας στα 120.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ζητούν το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά, ξεκινώντας από τις 8.180 ευρώ για τον άγαμο και να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.

Αντίθετα η κυβέρνηση επιμένει ότι το όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου θα πρέπει να υψηλότερο των 120.000 ευρώ, αν και σύμφωνα με πληροφορίες έριξε ακόμα λίγο το όριο από τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο στις 180.000ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο παραμένει στις 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες εάν υιοθετηθεί η πρόταση των δανειστών τότε το 82,7% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Αντίθετα η κυβερνητική πρόταση παρέχει προστασία στο 70% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη.

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει για το θέμα των κόκκινων δανείων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ήταν η δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος εξήγησε ότι «η Τρόικα θέλει να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη μειοψηφία των μη προνομιούχων, δεν θέλει όμως κανείς να την επεκτείνει και για την πλειοψηφία, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση και αν δείτε τι εισοδηματικά κριτήρια θέτει, θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές περισσότερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία».

Δημοφιλή