Στο αρχείο η δικογραφία για τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα κόμματα - Απάντηση Παπαγγελόπουλου σε δημοσίευμα της HuffPost Greece

Στο αρχείο η δικογραφία για τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα κόμματα
The logo of the Agricultural Bank of Greece (ATE) sits outside the entrance to the company's headquarters in Athens, Greece, on Thursday, March 29, 2012. Greek banks got an extension of the deadline to report full-year earnings, to allow them to fully account for losses from a debt swap and additional provisions following a review of loan portfolios. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
The logo of the Agricultural Bank of Greece (ATE) sits outside the entrance to the company's headquarters in Athens, Greece, on Thursday, March 29, 2012. Greek banks got an extension of the deadline to report full-year earnings, to allow them to fully account for losses from a debt swap and additional provisions following a review of loan portfolios. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας προς τα κόμματα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

O αναπληρωτής υπουργός, έδωσε τα τελευταία στοιχεία για την υπόθεση, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέδειξε με έρευνά της η HuffPost Greece , τα στοιχεία της οποία χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που κατέθεσε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι μπήκε στο αρχείο η δικογραφία για τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα, εξαιτίας της διάταξης του άρθρου 78 του ν.4146/2013, η οποία στην ουσία παρέχει ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων. «Και κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε», σχολίασε, ενώ δεσμεύθηκε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε σαν τη διάταξη του άρθρου 78 του ν.4146/2013».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ακόμη ότι η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς ερευνά τα δάνεια της ΑΤΕ. Στην δικογραφία αυτή περιλαμβάνονται το πόρισμα ελέγχου δανειοδοτήσεων της πρώην ΑΤΕ από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Επίσης, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος ερευνά τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ΑΤΕ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένη περίπτωση δανειοδότησης μέσου μαζικής ενημέρωσης από την ΑΤΕ, μόλις διαπίστωσε καθυστέρηση οκτώ ετών –επαναλαμβάνω ότι οκτώ χρόνια εκκρεμούσε αυτή η υπόθεση στην ανάκριση- παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα προς διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών των αρμοδίων δικαστών», υπογράμμισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «αποδείχθηκε έτσι άλλη μια φορά ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων πράττει όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα μας».

Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 1929 με έδρα την Αθήνα. Επρόκειτο για «αυτόνομο τραπεζικό οργανισμό», ο οποίος είχε κοινωφελή χαρακτήρα. Στον ιδρυτικό της νόμο αναφέρονταν χαρακτηριστικά πως κύριος σκοπός της Τράπεζας ήταν η άσκηση αγροτική πίστης σε συνεργασία με το κράτος. Για δεκαετίες ολόκληρες συνέβαλλε στην άσκηση αγροτικής πολιτικής. Ήταν το αποκούμπι των αγροτών στους οποίους παρείχε μία σειρά από διευκολύνσεις που καμία άλλη Τράπεζα, δεν υπήρχε περίπτωση να παράσχει. Ο κοινωνικός της ρόλος, ωστόσο, ήταν μόνο η μία πτυχή που είχε να κάνει με τη λειτουργία της. Η δεύτερη πτυχή αφορούσε τη λειτουργία της ως «κουμπαρά» με σκοπό τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις (ιδίως ΜΜΕ) και αγροτικούς συνεταιρισμούς δίχως τις ανάλογες εγγυήσεις, καταπατώντας κάθε έννοια υγιούς τραπεζικής λειτουργίας. Ο τρόπος διευκόλυνσης αποπληρωμής των προαναφερόμενων δανείων ήταν το «balloon payment», ευφυές αλλά καθόλου επικερδές για την ΑΤΕ. Όσοι από τους δανειοδοτηθέντες είχαν λάβει δάνειο για παράδειγμα τη τετραετία 2000 – 2004 και δεν είχαν αποπληρώσει παρά μόνο ελάχιστα, ερχόταν σε διακανονισμό με την ΑΤΕ. Η Τράπεζα τους έδινε τη δυνατότητα να αποπληρώσουν ένα μικρό μέρος του δανείου τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια και μετά η πληρωμή σταματούσε. Ο οφειλέτης μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου του μετά το 2017 για παράδειγμα. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο φαινόταν ότι αποπληρώνει κανονικά τις οφειλές του, αλλά και ότι η Τράπεζα ναι μεν είχε εκκρεμότητες από δάνεια που βρισκόταν στο «κόκκινο», αλλά είχαν γίνει κινήσεις για να ρυθμιστούν.

Δημοφιλή