ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/11/2015 04:27 EET | Updated 05/11/2015 13:22 EET

Προβλήματα στη σίτιση προσφύγων λόγω «μπλόκου» του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε προσφυγή για κονδύλιο 6 εκατ.

Sooc

Μεγάλο πρόβλημα στη σίτιση των προσφύγων στα προαναχωρησιακά κέντρα αναμένεται να δημιουργήσει το «όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην προσφυγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το ξεμπλοκάρισμα 6.000.000 ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα απόρριψη από τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκταμίευση του χρηματικού ποσού που προερχόταν από εσωτερικό δανεισμό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι οφειλές προς τις τέσσερις εταιρείες κέτερινγκ έχουν φθάσει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρόβλημα σίτισης εξελίσσεται σε μείζον για την ελληνική.

Αυτή τη στιγμή η σίτιση προσφύγων και μεταναστών γίνεται από τις Λέσχες Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φυσικά Έλληνες πολίτες που βοηθούν συγκινητικά σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι το κέντρο της Κορίνθου άδειασε από μετανάστες εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την σίτισή τους και έχουν μείνει ελάχιστοι, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο άλλο μέρος για να κοιμηθούν τις κρύες νύχτες.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση λύσης θα είναι ενδεχομένως μια νέα προσφυγή στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν και δεν προτείνεται ή κάποια νομοθετική ρύθμιση για την αποδέσμευση των χρημάτων και την συνολική επίλυση του προβλήματος σίτισης.

Το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέτασε την προσφυγή κατά της απόφασής του, έκρινε και πάλι παράνομη τη διάταξη στο νόμο για την Ανθρωπιστική Κρίση που επέτρεπε την κάλυψη της δαπάνης σίτισης των αλλοδαπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να έχει προηγηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη-επιλογή των εταιρειών catering. «Είναι αδιανόητο να συζητούν για διαγωνισμό και συγκεκριμένους αριθμούς μερίδων φαγητού, όταν οι ροές των προσφύγων και προσφύγων μεγαλώνουν καθημερινά. Πώς είναι δυνατόν να προκαθοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να φάνε; Αν πούμε ότι πρέπει να σιτιστούν 100.000 άνθρωποι σήμερα, αλλά έρθουν 100 παραπάνω, τι θα τους κάνουμε; Θα τους αφήσουμε νηστικούς;» αναρωτιούνται στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ.

Όσοι αλλοδαποί οδηγούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου δεν κρατούνται αλλά αφήνονται άμεσα ελεύθεροι καθώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει δυνατότητα να τους παράσχει φαγητό. Στην Αμυγδαλέζα αντίστοιχα, οι ανάγκες σίτισης των υπό απέλαση αλλοδαπών καλύπτονται είτε από τις λέσχες της Αστυνομίας είτε περιστασιακά από τις εταιρείες catering που, παραμένουν απλήρωτες από πέρυσι το Φθινόπωρο.