Τεταμένο κλίμα στη Βουλή μετά την επίθεση στον Κουμουτσάκο. «Μήπως όπλισε ο υπουργός το χέρι των τραμπούκων;» είπε ο Φίλης

Τεταμένο κλίμα στη Βουλή μετά την επίθεση στον Κουμουτσάκο. «Μήπως όπλισε ο υπουργός το χέρι των τραμπούκων;» είπε ο Φίλης
eurokinissi

Τεταμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή μετά την επίθεση του δέχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και παρολίγον και ο συνάδελφος του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν μέρει του ΠΑΣΟΚ να καταφέρονται κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατονόμασε ως «ηθικό αυτουργό» της επίθεσης τον υπουργό και ζήτησε την παραίτησή του.

«Ο υπουργός Παιδείας όπλισε το χέρι των τραμπούκων;» διερωτήθηκε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής ο οποίο έκανε λόγο για «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς στον χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου δέχθηκε επίθεση ο κ.Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας Ποντιακών Σωματείων.

Ο κ.Φίλης αφού εξέφρασε τη συμπάθειά του για την περιπέτεια του βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να συμπληρώσει πως κάποιοι «διαχειρίζονται με τρόπο επαγγελματικό και εξοργιστικό, τραμπούκικο, φασιστικό τις μνήμες των ανθρώπων» και κάνοντας λόγο για «απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα» και αναζωπύρωση της «εθνικιστικής απειλής»

«Ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Φύσσα; Ποιοι συνεχίζουν σήμερα να οπλίζουν το χέρι των τραμπούκων; Είναι προφανές ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του φασισμού και μπροστά στους τραμπούκους που, αν και υπόδικοι, δεν υποχωρούν» είπε ο κ.Φίλης ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας των Ποντίων είπε: ότι «δεν είμαι "καραγκιόζης πολιτικάντης" να κάνω ότι δεν είχα πει τίποτα. Καθεστώς αναστολής προσωπικής άποψης δεν υπάρχει στη Δημοκρατία».

Συμπλήρωσε δε πως ως υπουργός υιοθετεί την άποψη της Βουλής για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων σε επιστημονικό επίπεδο.

Και κόντρα Βορίδη -Σκουρλέτη

Στο μεταξύ τοποθετούμενος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και υποστήριξε ότι είχαν συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Υπάρχει πολιτική δύναμη που λέει ότι η γενοκτονία των Ποντίων όπως αναγνωρίστηκε από το Κοινοβούλιο, πρέπει να αναθεωρηθεί; Δεν μπορεί ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδος να έχει διαφορετική θέση από το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε ο κ. Βορίδης και ζήτησε την παραίτηση του κ. Φίλη.

«Ποιος οπλίζει το χέρι των τραμπούκων, καταδικάζετε αυτές τις πράξεις;» ρώτησε τον βουλευτή παρεμβαίνοντας ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε. "Τώρα μας λέτε θεωρίες".

«Οι εμπρηστικές δηλώσεις" απήντησε ο κ. Βορίδης και συνέχισε "όταν υπάρχει προσβληθείς, δαρείς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μου λέτε αν δικαιολογώ την πράξη; Πρέπει να δούμε ποιος απαξιώνει το πολιτικό σύστημα και ουσιαστικά πυροδοτεί τους άθλιους τραμπουκισμούς ».

Γεροβασίλη: Καταδικάζουμε την επίθεση αλλά...

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο κος Κουμουτσάκος έξω από το Κοινοβούλιο.

Είδαμε τις τελευταίες μέρες να τροφοδοτείται, να διαμορφώνεται ένα κλίμα από αυτούς που παραδοσιακά φλερτάρουν με την ακροδεξιά» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλα Γεροβασίλη.

Όπως τόνισε «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο twitter, υπήρχε ανάρτηση του κου Γεωργιάδη, να δηλώνει, να λέει ότι οι Πόντιοι θα ζητήσουν το κεφάλι του κ. Φίλη επί πίνακι. Όποιος φλερτάρει με την ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα. Επομένως, οι ακροδεξιοί δεν βρήκαν το κεφάλι του κ. Φίλη το απόγευμα και πήραν του κου Κουμουτσάκου. Θα πρέπει η ΝΔ να αποφασίσει αν είναι ένα κόμμα της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλευτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού ή αν είναι απλά μια συνιστώσα της ακροδεξιάς» κατέληξε.

ΝΔ: Οι υπουργοί της κυβέρνησης τροφοδοτούν με δηλώσεις τους τα φασιστοειδή

Η ΝΔ καταδικάζει την επίθεση κατά των βουλευτών Γ.Κουμουτσάκου και Μ. Βαρβιτσιώτη. «Φασιστοειδή, που εκμεταλλεύτηκαν τη δικαιολογημένη κινητοποίηση των Ποντίων εναντίον των ανιστόρητων και προκλητικών δηλώσεων Φίλη, επιτέθηκαν, προπηλάκισαν και χτύπησαν τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ως διπλωμάτης έχει δώσει αγώνα για την υποστήριξη των Δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού. Τραμπούκοι αποπειράθηκαν, επίσης, να χτυπήσουν και το βουλευτή Μ. Βαρβιτσιώτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους τραμπουκισμούς και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο.

Η ΝΔ επίσης καλεί την Ελληνική Αστυνομία να προχωρήσει άμεσα στη σύλληψη και την παραπομπή των δραστών στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Καλούμε τέλος την κυβέρνηση και τους υπουργούς που τροφοδοτούν με τις δηλώσεις τους τα φασιστοειδή, να συνέλθουν και να ανακαλέσουν τις ύβρεις που εκτόξευσαν εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοφιλή