ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2015 02:25 EET

Τα νέα βρετανικά διαβατήρια μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης αλλά έκαναν έξαλλες τις γυναίκες σε όλη τη χώρα

Ordnance Survey/Flickr
Representing UK multi-cultural festivals, an OS map of Edinburgh symbolises the Edinburgh Fringe Festival

Οργή και πλήθος αρνητικών σχολίων εισπράττει από την Τετάρτη η Υπηρεσία Διαβατηρίων της Μεγάλης Βρετανίας. Αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου ταξιδιωτικού εγγράφου- που για να είμαστε δίκαιοι θυμίζει έργο τέχνης όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν- το Twitter κατακλύστηκε από αναρτήσεις περί «κρατικού σεξισμού» και κατηγορίες προς της αρμόδια Υπηρεσία πως ... «διέγραψε» τις γυναίκες από την ιστορία της χώρας.

Αιτία του θυμού και της απογοήτευσης των γυναικών απ' άκρη σε άκρη στο Βρετανία, είναι οι επιλογές και ο σχεδιασμός του νέου ταξιδιωτικού εγγράφου με θέμα «Δημιουργικό Ηνωμένο Βασίλειο» καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται μόνο δύο σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες αλλά επτά αντρικές. γυναικείο φύλο εκπροσωπείται από την μαθηματικό και συγγραφέα Ada Lovelace και την αρχιτέκτονα Elisabeth Scott. Μεταξύ δε των επτά ανδρών είναι ο William Shakespeare, ο καλλιτέχνης, John Constable και ο γλύπτης, Anish Kapoor.

Σύμφωνα δε με τους διακηρυγμένους στόχους της Υπηρεσίας, κατά τον σχεδιασμό του νέου διαβατηρίου, οι προσωπικότητες που επελέγησαν είναι συνώνυμες με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η Μεγάλη Βρετανία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Επίσης πάντως αρκετοί ήταν και αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή στη λίστα των προσωπικοτήτων που κοσμούν το νέο διαβατήριο δεν εκπροσωπούνται η Ουαλία, η Σκωτία και οι Β.Ιρλανδία.

Εικαστικά πάντως, μάλλον δεν μπορεί κανείς να «προσάψει» τίποτε το αρνητικό στους δημιουργούς του νέου διαβατηρίου.

Photo gallery New UK Passport See Gallery

Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσης της Huffingtn Post και προσαρμόστηκε για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.