Κρούσμα σπάνιας παρασιτικής ασθένειας που προκαλεί καρκίνο στην Κολομβία

Κρούσμα σπάνιας παρασιτικής ασθένειας που προκαλεί καρκίνο στην Κολομβία
Youtube

Ένας άνδρας έχασε την ζωή του από σπάνια παρασιτική ασθένεια που προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το 2013 γιατροί στην Κολομβία προσπαθούσαν να διαγνώσουν την ασθένεια ενός 41χρονου άνδρα που έπασχε από AIDS και είχε εμφανίσει όγκους 4 εκατοστών σε διάφορα σημεία του σώματός του. Κοιτώντας προσεχτικά, οι γιατροί εντόπισαν μερικά μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που δεν έμοιαζαν με ανθρώπινα.

«Δεν έβγαζε νόημα», δήλωσε ο δρ. Atis Muehlenbachs που έλυσε τον ιατρικό γρίφο.

Μετά από σειρά εξετάσεων, οι γιατροί διαπίστωσαν πως το γενετικό υλικό των όγκων ανήκε σε κεστοειδή σκώληκα, γνωστό και ως ταινία. Δυστυχώς, ο άνδρας ήταν ετοιμοθάνατος όταν διαπιστώθηκε από τι έπασχε και πέθανε τρεις μέρες μετά την διάγνωση.

Σύμφωνα με τον Peter Olson από το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η ασθένεια προκλήθηκε από ένα είδος ταινίας – νάνου που γεννά χιλιάδες αβγά στο ανθρώπινο έντερο κάθε μέρα, τα οποία μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο 41χρονος άνδρας έπασχε από AIDS, γεγονός που επέτρεψε στο παράσιτο να αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνθρωποι «φιλοξενούν» αυτό το παράσιτο, αν και οι γιατροί τονίζουν πως ο παρασιτικός καρκίνος είναι σπάνιος. Βέβαια, πολλές περιπτώσεις ίσως απλά να μην έχουν καταγραφεί.

Δημοφιλή