Ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι

Ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι
Eurokinissi

Περίπου 310.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βγουν ευνοημένοι από τις αλλαγές που προκύπτουν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ άλλοι 380.000 θα δουν τις αποδοχές τους να παγώνουν για 6 ακόμα χρόνια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους».

Κρίσιμο σημείο για τις αλλαγές θα είναι το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων που μπορεί να φέρει υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές, όχι όμως εντυπωσιακή αύξηση.

Στους επόμενους πίνακες καταγράφεται η αναπροσαρμογή ανά μισθολογικό κλιμάκιο το οποίο υπολογίζεται στο 3% του προηγούμενου μισθού. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές εάν οι αυξήσεις θα είναι ποσοστιαίες ή με βάση κάποιο σταθερό ποσό ανά διετία ή τριετία.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, κερδισμένοι θα είναι οι περίπου 310.000 υπάλληλοι που έχουν ως και 12 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά αντίθετα θα δουν τον ονομαστική αξία στον βασικό τους μισθό να μειώνεται, χωρίς ωστόσο να υποστούν μειώσεις στα ποσά που λαμβάνουν.

Για να μην είναι πραγματικές οι μειώσεις στον μισθό οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν προσωπική διαφορά η οποία σταδιακά θα μειώνεται για μια εξαετία ως το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκης, έχει δηλώσει πως «η εικόνα που υπάρχει είναι ότι με το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα έχουμε μειώσεις μισθών για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων. Για ένα μικρό ποσοστό θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30, 40, 50 ευρώ. Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου και αποσυνδέονται από τα μισθολογικά κλιμάκια. Και η αναδιανομή θα χρηματοδοτηθεί με την σταδιακή απομείωση ορισμένων μισθών».

Δημοφιλή