ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/11/2015 17:13 EET | Updated 06/11/2015 19:40 EET

Αναζητούν τη χρυσή τομή πριν το Eurogroup - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο για «έντιμο συμβιβασμό»

Bloomberg via Getty Images
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, walks towards the podium during a ministerial handover ceremony at the finance ministry in Athens, Greece, on Monday, July 20, 2015. German Chancellor Angela Merkel held out the prospect of limited debt relief as crisis-ravaged Greece prepares to reopen its banks three weeks after they were shut. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images

Τελευταία εξέλιξη (Updated) - Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τετράωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του oικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών. Πλέον η κυβέρνηση ελπίζει σε μια νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα (Σάββατο) μεταξύ των υπουργών κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Σταθάκη με τους επικεφαλής του "κουαρτέτου" (Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι).

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν οι πλειστηριασμοί και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών. Ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή έως το EuroWorking Group της Κυριακής το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Ωστόσο ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς χωρίς συμφωνία στους πλειστηριασμούς και ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, μεταθέτοντας την απόφαση στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν επίσης και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δίνοντας και ισχυρό σήμα για την αξιοπιστία και την συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι αναλαμβάνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που προγραμματίζει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί -εκτός από το προσφυγικό- και το ζήτημα της εμπλοκής με τους θεσμούς κυρίως σε ότι αφορά το θέμα της προστασία της α΄κατοικίας.

Σε δεύτερο χρόνο, «εάν κριθεί αναγκαίο», ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup της Δευτέρας.