10 επιστημονικά πειράματα που θα μπορούσαν να είχαν φέρει το τέλος του κόσμου

10 επιστημονικά πειράματα που θα μπορούσαν να είχαν φέρει το τέλος του κόσμου

Όταν ακούει κανείς για επιστημονικά πειράματα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον κόσμο, το μυαλό πάει μάλλον σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ταινίες του Τζέιμς Μποντ κ.ο.κ. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς, στη σύγχρονη εποχή μας, έχουν υπάρξει επιστημονικού χαρακτήρα πειράματα και εγχειρήματα τα οποία, εκ των υστέρων ή εκ των προτέρων θεωρείται πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον κόσμο μας (ωστόσο όλα έγιναν, ή φέρονται να έγιναν, ακόμα και αν υπήρχε αβεβαιότητα).

Το κανάλι Alltime10s του YouTube δημιούργησε μια λίστα με 10 πειράματα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Starfish Prime

Αμερικανική πυρηνική δοκιμή σε μεγάλο ύψος, που έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου 1962, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Atomic Energy Commission (AEC) και της Defense Atomic Support Agency. Πύραυλος Thor με θερμοπυρηνική κεφαλή εκτοξεύθηκε από το Johnston Island στον Ειρηνικό και εξερράγη σε πολύ μεγάλο ύψος, πέρα από αυτά που ορίζονται ως όρια του Εξώτερου Διαστήματος – (για την ακρίβεια, πέρα από αυτά, στα 400 χλμ πάνω από τον Ειρηνικό). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκρηξη σε τέτοιο ύψος που έχει γίνει ποτέ. Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός που προέκυψε (καταστροφικός για τις ηλεκτρονικές συσκευές) ήταν πολύ μεγαλύτερος του αναμενομένου. Οι φόβοι περί των επιπτώσεών του είχαν να κάνουν με την επίδραση στο γεωμαγνητικό πεδίο της Γης, αποδυναμώνοντας την προστασία της απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία. Η Σοβιετική Ένωση θορυβήθηκε τόσο πολύ, ώστε ακολούθησε σχετική συμφωνία για την απαγόρευση των εκρήξεων/ δοκιμών σε τόσο μεγάλα ύψη (Outer Space Treaty).

To «σούπερ βακτήριο» του Ανάντα Μοχάν Τσακραμπάρτι

Ο εν λόγω επιστήμονας είναι ο δημιουργός ενός είδους τεχνητού, «σούπερ βακτηρίου», το οποίο είναι ικανό να «τρώει»/ διασπά το αργό πετρέλαιο, και θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίον πετρελαιοκηλίδων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το τι επιπτώσεις θα είχε η ευρεία χρήση του, καθώς πιθανολογείται ότι, εάν απελευθερωθεί, η τρομερή ταχύτητα με την οποία...«τρώει» θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Σημειώνεται ότι βασίζεται στην ιδιαίτερα κοινή ψευδομονάδα.

LHC: Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων

Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα επιστημονικά εγχειρήματα/ πειράματα του χώρου της Φυσικής, ίσως το μεγαλύτερο ποτέ. Ωστόσο πολλοί ανησυχούν ότι η λειτουργία του- η οποία έχει να κάνει με την έρευνα πάνω στις συνθήκες αμέσως μετά το Big Bang- θα μπορούσε να έχει πιθανώς τρομακτικές επιπτώσεις, από τη δημιουργία Μαύρης Τρύπας μέχρι άνοιγμα προς άλλες διαστάσεις και άλλα αντίστοιχα «εξωτικά».

Η γεώτρηση της Κόλα

Στα αγγλικά «Kola Superdeep Borehole», στα ρωσικά «Kolskaya sverkhglubokaya skvazhina», πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα γεώτρησης στη χερσόνησο Κόλα από τη Σοβιετική Ένωση, με σκοπό τη διάνοιξη μιας τρύπας όσο πιο βαθιά στον φλοιό της Γης ήταν δυνατόν, φτάνοντας το 1989 σε βάθος 12.262 μέτρων, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Η ανησυχία πάνω στο εν λόγω εγχείρημα έχει να κάνει με τους φόβους για διαταραχή της ισορροπίας με αποτέλεσμα την πρόκληση τρομακτικών σεισμών ή και ηφαιστειακών εκρήξεων.

Magnaporthe grisea: Ο μύκητας- καταστροφέας του ρυζιού

Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο οι ΗΠΑ πειραματίστηκαν με την χρήση του μύκητα Magnaporthe grisea, o οποίος είναι γνωστός για τις τρομακτικές του επιδόσεις όσον αφορά στην καταστροφή σοδειών ρυζιού, αλλά και άλλων δημητριακών. Πιθανή χρήση (ή διαφυγή) ενός τέτοιου βιολογικού όπλου θα προκαλούσε τρομερή καταστροφή στις σοδειές- οι οποίες εκτιμάται ότι αποτελούν την κύρια πηγή τροφής για άνω του 40% του πληθυσμού του πλανήτη. Θεωρείται πως οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 31 τέτοια πειράματα μεταξύ του 1951 και του 1969.

Τεκτονικά όπλα

Δεν έχει επιβεβαιωθεί με απόλυτη βεβαιότητα κατά πόσον έχουν γίνει όντως δοκιμές τεκτονικών όπλων, με σκοπό την πρόκληση σεισμών για στρατιωτικούς σκοπούς – κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για σχετικά πειράματα από την ΕΣΣΔ (ονόματα όπως «Mercury» και «Volcano» ή «Vulcan» έχουν ακουστεί), ενώ ο Ούγκο Τσάβες, εκλιπών πρόεδρος της Βενεζουέλας, είχε κατηγορήσει το 2010 τις ΗΠΑ για δοκιμή τέτοιου όπλου που προκάλεσε τον σεισμό στην Αϊτή (με τα ΜΜΕ της χώρας να αναφέρονται στο σκιώδες πρόγραμμα HAARP, που φημολογείται ότι επηρέαζε τον καιρό). Επίσης, η Komsomolskaya Pravda είχε γράψει το 1992 ότι τέτοιο όπλο είχε αναπτυχθεί από την ΕΣΣΔ (κάτι που έχει διαψευστεί από την ρωσική κυβέρνηση).

SETI

Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα αναζήτησης εκπομπών από εξωγήινους πολιτισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι γνωστή επίσης η αποστολή πλακετών/ μηνυμάτων σε διαστημόπλοια (Pioneer, Voyager), αλλά και η αποστολή πιο «στοχευμένων» εκπομπών στο Διάστημα (πέραν αυτών που εκπέμπονται ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο των κανονικών τηλεπικοινωνιών). Ωστόσο, αρκετοί προβληματίζονται σχετικά με το κατά πόσον είναι καλή ιδέα να «διαλαλούμε» την παρουσία μας στο Σύμπαν, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι σίγουρο πως, εάν κάποιος εξωγήινος πολιτισμός τα λάβει, δεν θα έχει εχθρικές προθέσεις.

H πανούκλα ως βιολογικό όπλο

Ο Βλάντιμιρ Πασέτσνικ ήταν εξέχων Σοβιετικός βιολόγος και ειδικός σε θέματα βιολογικών όπλων ο οποίος αυτομόλησε στη Δύση το 1989, ενημερώνοντας τη Δύση για την έκταση του σοβιετικού προγράμματος βιολογικών όπλων (Biopreparat). Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε δουλειά πάνω στην πανούκλα: Τη φονική ασθένεια της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, που προκάλεσε αμέτρητους θανάτους στις επιδημίες της (θεωρείται ότι πρόκειται για τον Λοιμό της αρχαίας Αθήνας, τον «Μαύρο Θάνατο» του Μεσαίωνα κ.α.)

Πυρηνική δοκιμή Trinity

Trinity ήταν το κωδικό όνομα (αποδίδεται στον Οπενχάιμερ) της πρώτης γνωστής πυρηνικής δοκιμής, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μανχάταν. Έλαβε χώρα στο Αλαμογκόρντο, στο Νέο Μεξικό, στις 16 Ιουλίου 1945. Πέραν του γεγονότος ότι σήμανε την έναρξη της «πυρηνικής εποχής» (οδηγώντας στην απειλή του πυρηνικού ολέθρου), αξίζει να σημειωθεί πως, καθώς η ατομική βόμβα ήταν ακόμα «θεωρητικό» όπλο, ουδείς μπορούσε να γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα ήταν η έκταση της καταστροφής- και κάποιοι (Φέρμι, Τέλερ) φοβούνταν ότι ίσως να λειτουργούσε πολύ καλύτερα/ χειρότερα (αναλόγως την οπτική) από ό,τι προβλεπόταν, καίγοντας όλη τη Γη.

Σκοτεινή Ύλη

Η Σκοτεινή Ύλη αποτελεί ένα από τα μεγάλα αινίγματα της σύγχρονης αστροφυσικής, και τα πειράματα πάνω σε αυτήν έχουν ως στόχο το «ξεκλείδωμα» ενός εκ των μυστηρίων που κρύβουν τα «μυστικά του Σύμπαντος». Ωστόσο, θεωρείται ότι ενδεχομένως πειράματα που έγιναν μέσα στη δεκαετία του 1990 να έχουν προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί τη φθορά/ αποσύνθεσή της Σκοτεινής Ύλης σε όλο το Σύμπαν, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αποτελεί...πρόβλημα αν σκεφτεί κανείς ότι θεωρείται πως αποτελεί το 84,54% της συνολικής ύλης που υπάρχει.

Δημοφιλή