Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα: 153 ναι, 118 όχι και 9 παρών

Πέρασε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα: 153 ναι, 118 όχι και 9 παρών
Sooc

Σε υψηλούς τόνους και στη σκιά της βίαιης επίθεσης σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου κατά την συγκέντρωση στο Σύνταγμα, διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 280 βουλευτές. Επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν «ναι» 153 βουλευτές, «όχι» 118 βουλευτές, ενώ «παρών» δήλωσαν εννέα βουλευτές. Από το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκαν όλα τα άρθρα, ωστόσο έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία για το άρθρο 53 που δίνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής, το οποίο ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Εδώ υπήρξε και η πρώτη διαφοροποίηση για την κυβέρνηση καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά καταψήφισε. Δεν ήταν όμως η μόνη βουλευτής που πήγε ενάντια στην κομματική γραμμή καθώς η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη επίσης καταψήφισε, ενώ η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά υπερψήφισε.

Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου πλην της διάταξης για το Μέγαρο Μουσικής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) καταψήφισε όλα τα άρθρα, πλην δύο άρθρων που αφορούν εκπαιδευτικά ζητήματα (39 και 44) και του άρθρου για το μέγαρο μουσικής. Τα ίδια άρθρα υπερψήφισε και το ΚΚΕ το οποίο δήλωσε επίσης «παρών» στα άρθρα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων (31) καθώς και εκπαιδευτικά ζητήματα (42, 44). Το Ποτάμι υπερψήφισε μόνο τα άρθρα για τη διαχείριση των αποβλήτων (31) καθώς και για εκπαιδευτικά ζητήματα (39, 44). Η Ένωση Κεντρώων υπερψήφισε μόνο το άρθρο 35, 39 και 53.

Αναλυτικά η ψηφοφορία κατ' άρθρο:

άρθρο 1: κατά πλειοψηφία, παρών Χρυσή Αυγή

άρθρο 2: κατά πλειοψηφία, παρών Χρυσή Αυγή

άρθρο 3: κατά πλειοψηφία, παρών Χρυσή Αυγή

άρθρο 4: κατά πλειοψηφία, παρών Χρυσή Αυγή

άρθρο 5: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 6: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 9: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 14: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι, Ένωση Κεντρώων: Παρών

άρθρο 15: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 16: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 17: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 18: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Παρών , ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 19: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 22: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 23: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 25: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

άρθρο 27: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Όχι, ΚΚΕ: Όχι, Ένωση Κεντρώων: Παρών

άρθρο 29: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Παρών, ΚΚΕ: Παρών, Ένωση Κεντρώων: Όχι

άρθρο 30: κατά πλειοψηφία, ΧΑ: Παρών, ΚΚΕ: Παρών, Ένωση Κεντρώων: Όχι, Ποτάμι: Όχι

άρθρο 37: κατά πλειοψηφία, ΠΑΣΟΚ: Όχι, Χρυσή Αυγή: Όχι, ΚΚΕ: Παρών

άρθρο 40: κατά πλειοψηφία, ΚΚΕ: Όχι, Χρυσή Αυγή: Ναι, Ένωση Κεντρώων: Παρών

άρθρο 46: κατά πλειοψηφία: ΚΚΕ: Όχι, Χρυσή Αυγή: Ναι, Ένωση Κεντρώων: Όχι

άρθρο 52: κατά πλειοψηφία: ΧΑ: όχι, ΚΚΕ: Όχι, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Παρών, Ένωση Κεντρώων: Παρών

άρθρο 56: κατά πλειοψηφία: ΧΑ: Παρών, Ποτάμι: Όχι, ΚΚΕ: Παρών

άρθρο 58: κατά πλειοψηφία: ΧΑ: Παρών, Ποτάμι: Όχι, ΚΚΕ: Όχι

Οι τόνοι ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ειδικότερα, όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος δέχτηκε σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως επίσης και για τη δήλωση του για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι βουλευτές που ζητούσαν ανοικτά στον υπουργό να παραιτηθεί.

ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε κατά την εισήγηση του στη Βουλή για τροπολογίες που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μέχρι την Παρασκευή θα γίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε πως με αυτή δίδεται η δυνατότητα να διαγραφούν πρόστιμα που μπήκαν από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα, Πέμπτη και από ημέρα σε ημέρα θα λυθεί το θέμα με τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε με ανακοίνωσή που εκδόθηκε, τα σενάρια που ήθελαν τα ισοδύναμα να «αναζητούνται» στην αύξηση της φορολογίας τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Eurogroup

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα το επόμενο τριήμερο να έχουν λήξει οι εκκρεμότητες αυτές προκειμένου στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να εξασφαλισθεί η έγκριση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ προς η χώρα μας από τον ESM

Επίδομα θέρμανσης

Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν «κλειδώσει». Το ποσό της επιδότησης πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες να μειωθεί στα 25 λεπτά το λίτρο έναντι 35 λεπτών πέρυσι και να γίνουν αυστηρότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία καταβάλλεται στα νοικοκυριά. Με τις αλλαγές αυτές η ετήσια δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται ότι θα περιορισθεί στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επιδοτούμενα νοικοκυριά θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης σε επίπεδα κάτω των 60 λεπτών το λίτρο.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οι αλλαγές θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες στη μείωση των επιβαρύνσεων για παλαιά αυτοκίνητα άνω της 10 ετίας σε ποσοστό γύρω στο 15% ενώ θα υπάρξουν αυξήσεις τελών για τα ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2010. Τα αυτοκίνητα αυτά είτε πλήρωναν μηδενικά τέλη οπότε θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με τέλος είτε θα αυξηθούν τα τέλη που ήδη πλήρωναν και ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή