Βρετανικό αεροπλάνο απέφυγε πύραυλο τον Αύγουστο στο Σαρμ ελ Σέιχ

Βρετανικό αεροπλάνο απέφυγε πύραυλο τον Αύγουστο στο Σαρμ ελ Σέιχ
Boeing 757-28A G-OOBF (cn 33101/1041) Thomson AirwaysBristol - Lulsgate (BRS / EGGD)UK - England, June 19 2011.
Boeing 757-28A G-OOBF (cn 33101/1041) Thomson AirwaysBristol - Lulsgate (BRS / EGGD)UK - England, June 19 2011.
ATom.UK/Flickr

Αεροπλάνο που μετέφερε Βρετανούς τουρίστες στο Σαρμ ελ Σέιχ παραλίγο να πληγεί από αντιαεροπορικό πύραυλο που το πλησίασε σε απόσταση 300 μέτρων, ενώ προσέγγιζε στο αεροδρόμιο τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πτήση της Thomson Airways (ΤΟΜ 476) από το London Stansted με 189 επιβάτες προέβη σε ελιγμούς αποφυγής όταν ο πιλότος αντιλήφθηκε πύραυλο να πλησιάζει. Εν τέλει ο πιλότος προσγείωσε το αεροσκάφος με ασφάλεια και οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν για το περιστατικό, που έλαβε χώρα στις 23 Αυγούστου.

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό έλαβε πράγματι χώρα, αλλά επεσήμανε πως δεν θεωρείται πως ο πύραυλος είχε ως στόχο το βρετανικό αεροπλάνο, καθώς αποδόθηκε σε κινήσεις/ δραστηριότητα του αιγυπτιακού στρατού. Προς το παρόν απαγορεύεται στις αερογραμμές να πετούν σε ύψος κάτω των 26.000 ποδών πάνω από το Σινά, λόγω φόβων πως οι ισλαμιστές τρομοκράτες που μάχονται κατά των αιγυπτιακών κυβερνητικών δυνάμεων ενδεχομένως να διαθέτουν όπλα ικανά να καταρρίψουν αεροσκάφος. Συγκεκριμένα,θεωρείται ότι διαθέτουν MANPADS – φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, που εκτοξεύονται από τον ώμο.

Στο μεταξύ, η διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας του προηγούμενου Σαββάτου συνεχίζονται, με Γάλλους αξιωματούχους που έχουν γνώση επί της πορείας των ερευνών να αναφέρουν στο BBC πως το μαύρο κουτί υποδεικνύει ότι η καταστροφή οφείλεται σε μια βίαιη, ξαφνική έκρηξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επικοινωνία μεταξύ ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκα -την de facto «πρωτεύουσα» της οργάνωσης στη Συρία - με άτομα στην χερσόνησο Σινά περιείχε κομπασμούς και πανηγυρισμούς περί «κατάρριψης» του Airbus A321 της Kogalymavia, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο Aμερικανούς αξιωματούχους, που δεν κατονομάστηκαν.

«Ξεκάθαρα ζητωκραύγαζαν», ανέφερε ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με το NBC. Σημειώνεται πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπέκλεψαν - πριν την τραγωδία - ένα μήνυμα από μέλη οργάνωσης στη χερσόνησο Σινά που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο προειδοποιούσε «ότι κάτι μεγάλο πρόκειται να συμβεί στην περιοχή».

(επιπλέον πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή