Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης: Πλειστηριασμοί, 100 δόσεις και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης: Πλειστηριασμοί και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Eurokinissi

Με την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών να έχει αποδειχθεί άκαρπη, αναζητείται η «χρυσή τομή» ως το EuroWorking Group της Κυριακής, που θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Τα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία αποτελούν τα κύρια «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, είναι οι πλειστηριασμοί (τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας) και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή και στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η φερόμενη ως νέα πρόταση της Αθήνας στους δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια» θεωρείται ότι θα μπορεί να καλύψει το 65% των δανειοληπτών (το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη ελληνική πρόταση ήταν 72%). Το χάσμα με τους δανειστές παραμένει μεγάλο, καθώς το ποσοστό που προβλεπόταν στην αντίστοιχη πρότασή τους ήταν 40%.

Όσον αφορά στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φαίνεται να παραμένει το «αλαλούμ», καθώς οι αρχικές πληροφορίες σχετικά με αυξημένη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ δεν έχουν επιβεβαιωθεί, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν ότι σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις ποικίλλουν, καθώς επιστολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών στέλνουν ενώσεις πρακτόρων από όλη την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι άλλο πιθανό ισοδύναμο που είχε εξεταστεί ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας.

Στο μεταξύ, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Δημοφιλή