Δεκάδες αναμένονται οι νεκροί από την κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο στη Βραζιλία

Δεκάδες αναμένονται οι νεκροί από την κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο στη Βραζιλία

Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από την κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο κοντά στην πόλη Μαριάναστη Βραζιλία. Στρώματα λάσπης παρέσυραν δέντρα, σπίτια και κεραίες τηλεφωνίας στο χωριό Μπέντο Ροντρίγκες.

Σύμφωνα με το BBC, την ζωή του από την μεγάλη καταστροφή έχασε τουλάχιστον ένας άνθρωπος, αν και οι αρχές επισημαίνουν πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καi ίσως φτάσει τους 16. Οι τραυματίες ξεπερνούν μάλιστα τους 50.

«Στην πραγματικότητα είναι πολλοί περισσότεροι, όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάτι άλλο. Δεν ξέρουμε καν αν θα βρούμε κάποιον», δήλωσε ένας από τους πυροσβέστες ονόματι Adão Severino.

Το φράγμα Φουντάο στο οποίο εργάζονταν 25 άνθρωποι συγκρατούσε «τοξική λάσπη από μεταλλευτικά απόβλητα σε μια έκταση αντίστοιχη με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου», σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συνδικάτου μεταλλωρύχων Ρονάλντο Μπέντο. Για έναν λόγο άγνωστο ακόμη, το φράγμα υποχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης απελευθερώνοντας έναν χείμαρρο λάσπη.

Ο συναγερμός ήχησε, οι γειτονικές πόλεις Ούρο Πρέτο και Μαριάνα έστειλαν αμέσως πυροσβέστες και ασθενοφόρα, βοηθώντας τους κατοίκους του Μπέντο Ροντρίγκες να απομακρυνθούν από τον τόπο της καταστροφής και να καταφύγουν στους κοντινούς λόφους.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ πρόσφερε στον κυβερνήτη της Μίνας Γκεράις, όπου συνέβη η καταστροφή, τη βοήθεια του στρατού και της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η εταιρεία Samarco επίσης κινητοποιήθηκε «για να βοηθήσει τους ανθρώπους και να περιορίσει τις ζημιές στο περιβάλλον».

Η πολιτεία Μίνας Γκεράις είναι η καρδιά της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Βραζιλίας από τον 16ο αιώνα. Η εκμετάλλευση του χρυσού, η οποία χάρισε πλούτο, έχει πλέον αντικατασταθεί από την εξόρυξη πολλών μετάλλων, κυρίως σιδήρου, καθώς και ημιπολύτιμων λίθων.

(Με πληροφορίες από ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

BRAZIL

Δημοφιλή