Εξετάζεται μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους

Εξετάζεται μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους
Sooc

Το ενδεχόμενο μεσοσταθμικών μειώσεων στις υψηλές επικουρικές συντάξεις έως 6%, αύξησης εισφορών κατά 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους και η άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών – με αποτέλεσμα νέες, σημαντικές περικοπές στο σύνολο των καταβαλλόμενων παροχών του ταμείου- εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως αυτόνομου επικουρικού ταμείου, ενιαίου για όλους τους ασφαλισμένους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Όπως αναφέρεται, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, φαίνεται να εξετάζει πρόταση για την εφαρμογή ενός μείγματος πολιτικών, με στόχο τη διατήρηση του ΕΤΕΑ παράλληλα με τον περιορισμό του ελλείμματος. «Στο υπουργείο εκτιμούν ότι το έλλειμμα το 2016 θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 15%» συμπληρώνεται.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, σημειώνεται, είναι οι μειώσεις συντάξεων να αφορούν τις υψηλές επικουρικές, και πιθανότατα αυτές για τις οποίες καταβλήθηκαν, κατ’ αντιστοιχία, χαμηλότερες εισφορές – όπως για παράδειγμα αυτές που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ), αλλά και τράπεζες.

Μεγαλύτερες μειώσεις, εφόσον διατηρηθεί το ΕΤΕΑ, αναμένονται με τον ενιαίο κανονισμό συντάξεων, όπως αυτός θα εφαρμοστεί από το 2016 και μετά. Συνολικά, όλες οι αλλαγές, παράλληλα με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναμένεται να περιορίσουν δραστικά το άνοιγμα του ΕΤΕΑ, στα επόμενα χρόνια, χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Δημοφιλή