Οι εκκρεμότητες παραμένουν και η διαπραγμάτευση παίρνει φωτιά - Θολό το τοπίο για την υποδόση των 2 δισ.

Οι εκκρεμότητες παραμένουν και η διαπραγμάτευση παίρνει φωτιά - Θολό το τοπίο για την υποδόση των 2 δισ.
Phil Ipparis / SOOC

Τελευταία εξέλιξη - Ο κλοιός φαίνεται να στενεύει και σύννεφα να συγκεντρώνονται στο Μαξίμου καθώς άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τους θεσμούς. Πλειστηριασμοί, 100 δόσεις, τιμές στα γενόσημα, και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι τα τέσσερα αγκάθια των διαβουλεύσεων.

Οι τρεις του οικονομικού επιτελείου, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης είναι εκ νέου αντιμέτωποι με τους τέσσερις επικεφαλής των δανειστών, Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι στη νέα τηλεδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο. Και αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.30 το βράδυ χωρίς όμως λευκό καπνό. Με τη διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να παραμένει, δόθηκε νέο ραντεβού για την Κυριακή, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί Euroworking Group.

Την Παρασκευή οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ήταν άκαρπες με τις διαφορές να παραμένουν αγεφύρωτες. Ειδικότερα, η χρυσή τομή αναζητείται για τους πλειστηριασμούς και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ λύση εκκρεμεί να βρεθεί και για τα ισοδύναμα στην ιδιωτική εκπαίδευση τα οποία έπρεπε να είχαν ήδη ανακοινωθεί από την Παρασκεύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν δεν βρεθεί λύση η υποδόση των 2 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα αφού δεν θα έχει δοθεί το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς

παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, λίγη ώρα προτού μεταβεί στο Μαξίμου όπου και είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόνισε μεταξύ άλλων σε παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε σήμερα Σάββατο, πως «η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό».

Όπως εξήγησε «η βασική δέσμευση - βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή - ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης: «Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

Την ίδια ώρα, όπως έγραψε και η HuffPost Greece, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να λάβει την πολιτική διαπραγμάτευση στα χέρια του ώστε να βρεθεί λύση άμεσα και να υπάρξει απεμπλοκή πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Έτσι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ αλλά και επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Δημοφιλή