Τηλεδιάσκεψη για άρση του αδιεξόδου εν όψει Eurogroup. Συνεδρίαση και του EuroWorking Group

Τηλεδιάσκεψη για άρση του αδιεξόδου εν όψει Eurogroup. Συνεδρίαση και του EuroWorking Group
Sooc

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά στα προαπαιτούμενα- εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, αποσκοπώντας στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόοδο σε ό,τι αφορά στα ζητήματα-«αγκάθια». Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη είναι η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το EWG αποτιμά την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς και τα γενόσημα φάρμακα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ. Επαφές με Μέρκελ και Ολάντ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιδιώκοντας απεμπλοκή, ενώ είχε επίσης επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Η επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ κράτησε αρκετή ώρα και ήταν σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρώτης κατοικίας -ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης- με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη να υπάρξει λαϊκή προστασία των αδυνάτων και κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ελληνική θέση σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα διαπραγμάτευση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης ότι η Αθήνα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Κομισιόν και για τα ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι της κρίσμης συνεδρίασης Eurogroup η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα.

Αναφορές και στο προσφυγικό

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Δημοφιλή