Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ «καίει» τη Ρωσία: Σκάνδαλο με κατηγορίες για εκτεταμένο ντόπινγκ - ζητείται αποκλεισμός της

Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ «καίει» τη Ρωσία: Σκάνδαλο με κατηγορίες για εκτεταμένο ντόπινγκ - ζητείται αποκλεισμός της
Associated Press

Δριμείες κατηγορίες κατά της ρωσικής κυβέρνησης εκτόξευσε η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (World Anti-Doping Agency- WADA) τη Δευτέρα, κατηγορώντας την για συνέργεια σε εκτεταμένο ντόπινγκ αθλητών στίβου και συγκαλύψεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press, όλοι οι Ρώσοι αθλητές θα έπρεπε να αποκλειστούν – ακόμα και από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο- μέχρι να ξεκαθαριστεί το όλο ζήτημα.

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά επιτροπής της WADA, ακόμα και η FSB (ρωσική υπηρεσία πληροφοριών) εμπλέκεται, καθώς φέρεται να είχε υπό παρακολούθηση το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, και κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι.

Η επιτροπή, με επικεφαλής τον Ντικ Πάουντ, ζήτησε να ανακηρυχθεί η Ρωσική Ομοσπονδία χώρα η οποία δεν συμμορφώνεται με τον διεθνή κώδικα αντιντόπινγκ, καθώς και η IAAF (Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) να αποκλείσει τη χώρα από συμμετοχή σε αγώνες.

«Είναι πολύ ανησυχητικό...είναι χειρότερα από ό,τι νομίζαμε...ίσως να είναι κατάλοιπο του παλαιού συστήματος της ΕΣΣΔ» είπε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, εκτιμώντας ότι το ντόπινγκ φαίνεται να υποστηρίζεται από το κράτος και εκφράζοντας την άποψη ότι ήταν σε γνώση Ρώσων αξιωματούχων.

Όπως αναφέρθηκε, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα έπρεπε να δεχτεί συμμετοχές από τη ρωσική αθλητική ομοσπονδία, μέχρι να διαπιστωθεί ότι συμμορφώνεται με τον κώδικα. Κάτι τέτοιο θα απέκλειε τους Ρώσους αθλητές από τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας.

Ωστόσο, ο Πάουντ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος η Ρωσία να αποφύγει κάτι τέτοιο, εάν αρχίσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την αναφορά, πράκτορες της FSB είχαν διεισδύσει στις διαδικασίες αντιντόπινγκ κατά τους Ολυμπιακούς του Σότσι, με έναν μάρτυρα να λέει ότι κατά τη διάρκειά τους υπήρχαν άτομα που προσποιούνταν τους μηχανικούς στο εργαστήριο, αλλά στην πραγματικότητα δούλευαν για την υπηρεσία.

Σημειώνεται πως ο Πάουντ δήλωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, πρέπει να γνώριζε. «Δεν είναι δυνατόν να μην είχε γνώση» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, κατά την αναφορά, ο Μούτκο είχε δώσει εντολές για παραποίηση/ αλλαγές κάποιων δειγμάτων.

Επίσης, η αναφορά της WADA σημειώνεται ότι ο διευθυντής του εργαστηρίου δοκιμών στη Μόσχα, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, διέταξε καταστροφή 1.417 δειγμάτων, για να βρεθούν στοιχεία, ενώ γίνεται λόγος για μυστικό εργαστήριο στα περίχωρα της Μόσχας που ήταν επιφορτισμένο με τη συγκάλυψη διευρυμένου ντόπινγκ.

Η WADA ζητεί αποστολή των δειγμάτων από Ρώσους αθλητές σε άλλες χώρες για έρευνες περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων ντόπινγκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, ο Βαντίμ Ζελιτσένοκ, της ρωσικής ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού, είπε ότι όλα αυτά είναι κατά παράβαση των κανονισμών. «Υπάρχει ο Κανονισμός της IAAF. Το ζήτημα θα έπρεπε να συζητηθεί στο συμβούλιο της IAAF τον Νοέμβριο».

«Πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε την αθωότητά μας» τόνισε.

Δημοφιλή