Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος, αλλά αναμένουμε επίλυση εκκρεμών ζητημάτων εντός εβδομάδας. Μαξίμου: Μετά το EWG η εκταμίευση της δόσης

Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος, αλλά αναμένουμε επίλυση εκκρεμών ζητημάτων εντός εβδομάδας. Μαξίμου: Μετά το EWG η εκταμίευση της δόσης
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 09: The president of the Eurogroup Jeroen Dijsselbloem starts the Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium on November 09, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 09: The president of the Eurogroup Jeroen Dijsselbloem starts the Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium on November 09, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Για πολύ σημαντική πρόοδο και δουλειά που έχει γίνει όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος, με πολύ καλά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι χαμηλότερο του αναμενομένου το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και σημείωσε πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των εκκρεμών ζητημάτων, όπως τα «κόκκινα» δάνεια - εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα ζητήματα που υπογράμμισε ως εκκρεμή είναι η διακυβέρνηση των τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένεται να υπάρξει συμφωνία εντός των επομένων ημερών.

Από πλευράς του, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι τα «κόκκινα» δάνεια πλήττουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ε.Ε., τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα προστατεύσει τους αδύναμους πολίτες αλλά και «να μην δοθεί η ευκαιρία σε άλλους να εκμεταλλεύονται το σύστημα. Δουλεύουμε πάνω σε μια δίκαιη λύση».

Περίπου το 80% των ζητημάτων έχει κλείσει αλλά ένα περίπου 20% παραμένουν ανοικτά, πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως είναι ανάγκη να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθούν τα πρώτα 10 δισ. προς τις ελληνικές τράπεζες, αναφέροντας ότι έχουν ήδη δεσμευτεί σε ειδικό λογαριασμό. Μόνη προϋπόθεση για την εκταμίευσή τους είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τόνισε.

Τσακαλώτος για ανακεφαλαιοποίηση: Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, το Eurogroup επεσήμανε την ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά, γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο.

«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Έτοιμα για εκταμίευση μετά το Euro Working Group τα 2 δισ.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, επισημαίνεται πως επιβεβαιώθηκε ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν, σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Επισημαίνεται ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης» καταλήγουν.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για τη σημερινή κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, περιλαμβανομένης της εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της πρώτης δόσης της χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δύο σειρών στόχων που έχουν τεθεί. Οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, και έχουν εγκριθεί από την ομάδα της Ευρωομάδας.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των δοκιμών αντοχής για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, που διεξήχθησαν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Επιτήρησης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 31 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την παρουσίαση.

Δημοφιλή