ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/11/2015 18:30 EET | Updated 09/11/2015 18:30 EET

Τόσκας: Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η ζωή του Πανούση

Nikos Libertas / SOOC

Στις καταγγελίες του προκατόχου του Γιάννη Πανούση, στην στάση των αστυνομικών δυνάμεων στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και στην δυσαρέσκεια του για το έργο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, της οποίας αλλάζει την ηγεσία, καθώς και για τις απόψεις του για την τρομοκρατία, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real FM.

Ο Νίκος Τόσκας ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει η ζωή του Γ. Πανούση «όπως δεν κινδυνεύει και η ζωή κάποιου άλλου πολίτη γιατί αν κινδύνευε θα είχαμε πάρει τα ανάλογα μέτρα».

Οι πληροφορίες, υπογράμμισε, που του ανέφερε ο κ. Πανούσης στην συνομιλία τους χτες, περί απειλών σε βάρος του και μάλιστα από πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του είπε ο Ν. Τόσκας, προέρχονται από «μικρής αξιοπιστίας ανθρώπους» και πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν. Ωστόσο, τονίζει ότι αν ο Γιάννης Πανούσης επιθυμεί και ζητήσει, θα ληφθούν άμεσα μέτρα από πλευράς αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι «έχει μεγαλύτερη φρουρά από τον ίδιο». Διευκρινίζει, όμως, ότι οποιαδήποτε αύξηση φρουράς, χορηγείται αφού μελετηθεί από αρμόδια επιτροπή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ακόμα, ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που προσκόμισε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο προκάτοχός του, υπογραμμίζει, όμως, ότι πολύ καλά έπραξε και προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, που πλέον θα ερευνήσει την υπόθεση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί.

Για το θέμα της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης στην αρμόδια εισαγγελέα Ελένη Ράικου, ο Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

«Ο κ. Πανούσης δεν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν από εμένα όταν είχε αυτές τις πληροφορίες και γιατί δεν έκανε κάτι; Εγώ, αν αυτή τη στιγμή πάρω πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα, που αφορούν τέτοια δράση που μου λέτε, θα διατάξω άμεσα διοικητική εξέταση ή προανάκριση ή θα παραπέμψω στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που έχω. Αυτή είναι η διαδικασία και εγώ δεν θα διστάσω να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί να διστάσει ο κ. Πανούσης;»

Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με άλλες δηλώσεις του ανέφερε:

«Δεν υπάρχει έξαρση της τρομοκρατίας, γι’ αυτό αλλάζουν προτεραιότητες και θα ενισχυθούν η Οικονομική Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες της "πρώτης γραμμής"», αφήνοντας αιχμές για την μέχρι τώρα πολιτική στο θέμα.

«Η τρομοκρατία ποτέ δεν θα εξαλειφθεί και ιστορικά και σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει τρομοκρατία, όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά μικρά περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά δεν υπάρχουν σε έξαρση μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις» επεσήμανε ο Νίκος Τόσκας και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, άρα λιγότερο επικίνδυνες, όσες υπάρχουν και θα πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα, γιατί ξέρετε κάτι; Το παιχνίδι τρομοκρατία έχει γίνει επαγγελματική ενασχόληση για κάποιους κύκλους προκειμένου να ξεχάσουμε τους άλλους τομείς».

Για επίθεση σε Κουμουτσάκο

Για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι υπήρξαν κενά και αδράνεια στις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων, γι’ αυτό διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν.

Για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι για την επίθεση έδωσε την εντολή ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Τόσκας απάντησε ότι η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση και «εάν βρεθεί διασύνδεση δεν πρόκειται να ξεφύγει κανένας, ο οποίος φεύγει από τα νόμιμα. Αυτό είναι βασική αρχή της δημοκρατίας μας».

Για την αλλαγή διοίκησης στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Βουλή και θα προχωρήσει άμεσα, καθώς έχει διαπιστώσει ότι καθυστερούν υποθέσεις που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)