Σε οριακό σημείο οι συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών για τους πλειστηριασμούς. Τελεσίγραφο ως την Τετάρτη για την ψήφιση εκκρεμοτήτων

Σε οριακό σημείο οι συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών για τους πλειστηριασμούς. Τελεσίγραφο ως την Τετάρτη για την ψήφιση εκκρεμοτήτων
sooc

Παρά τις μαραθώνιες και διαδοχικές τηλεδιασκέψεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τα αδιέξοδα παραμένουν πολλά, με κυριότερα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ξεκινούν τις συζητήσεις από μηδενική βάση. «Απελευθερώστε πλήρως τους πλειστηριασμούς. Μόλις γίνουν οι πρώτοι τότε όλοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν» ήταν σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η προτροπή τεχνοκράτη από την πλευρά των δανειστών.

Αυτή η προτροπή του θύμισε σε πολλούς την προ διετίας απαίτηση στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να φτιάξει κοινωνικές δομές προκειμένου να φροντίσει τους «νεο-αστέγους» που θα δημιουργηθούν. Τότε η τρόικα είχε επιχειρήσει να διαψεύσει τις πληροφορίες και τελικά άφησε ανοιχτό το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράματα είναι διαφορετικά καθώς οι δανειστές συνδέουν τη λύση των κόκκινων δανείων με την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης. Υπό αυτές τις συνθήκες οι δύο πλευρές καλούνται να βρουν διέξοδο στην εμπλοκή πριν εξαντληθούν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια

Ο δρόμος βέβαια ακόμα είναι ανηφορικός και με πολλές στροφές, αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου υπήρξε πρόοδος και ειδικά στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής το κλίμα βελτιώθηκε. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις είναι σε οριακό σημείο καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν από τη θέση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις για τους πλειστηριασμούς θα συνεχιστούν και σήμερα μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη του Eurogroup με στόχο να υπάρξει συμφωνία. Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων, τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις Ελληνικές προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν οι εμπλοκές σε κρίσιμα θέματα.

Ανεξάρτητα του αποτελέσματος στη σημερινή συνεδρίαση πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Τρίτη οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν την κάθοδο προς την Αθήνα με στόχο δια ζώσης διαπραγματεύσεις από την Τετάρτη, όχι μόνο για τα 1α προαπαιτούμενα αλλά και για το 2ο πακέτο που ακόμη δεν έχει κλειδώσει, αλλά και για τις τράπεζες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι παράλληλα με τις τεχνικές συζητήσεις έχει ξεκινήσει και η πολιτική διαπραγμάτευση. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Πάντως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή για τους πλειστηριασμούς, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να μεταθέσει για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το θέμα, καθώς σε αυτό θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία α' κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ.

Τελεσίγραφο έως την Τετάρτη

Εξαιτίας των αρκετών θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, αλλά και τις πίεσης χρόνου προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσης, οι δανειστές έχουν στείλει τελεσίγραφο για ψήφιση όλων των εκκρεμοτήτων έως την Τετάρτη.

Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά μέρος των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δις ευρώ, αλλά και να απελευθερωθούν τα 10δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. .

Σήμερα η μάχη μεταφέρεται στο Eurogroup και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών θα ξεκινήσουν από την Τρίτη να καταφθάνουν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν από κοντά τον έλεγχο για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αλλά και το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου.

Δημοφιλή