Διορία επτά ημερών στην Αθήνα από τους δανειστές. Η «σκληρή» γραμμή Σόιμπλε και το αγκάθι των πλειστηριασμών

Αντίστροφα μετρά και πάλι ο χρόνος μετά το Eurogroup. Η «σκληρή» γραμμή Σόιμπλε και το αγκάθι των πλειστηριασμών
sooc

Νέες προθεσμίες, αλλά και επανεμφάνιση των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγήκε από την αίθουσα συνεδριάσεων των υπουργών της Ευρωζώνης έχοντας την πολυπόθητη θετική ανακοίνωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αλλά και αυστηρό περιθώριο μιας εβδομάδας προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες με κυριότερη αυτή των πλειστηριασμών.

Η προσδοκία της Αθήνα να μην χαλάσει το «θετικό» κλίμα εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης ευοδώθηκε, έστω και αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε προσπάθησε από νωρίς να δυναμιτίσει το κλίμα.

Οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μίλησαν για σημαντική πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και στη διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ αρκέστηκαν να συνδέσουν την εκταμίευση της δόσης των 2δισ ευρώ αλλά και των 10δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του πρώτου και δεύτερου πακέτου. Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός συνέδεσε τα χρήματα ακόμα και με την ολοκλήρωση των αποφάσεων για τη δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής του Eurgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τα 10 δισ. είναι έτοιμα σε λογαριασμό αλλά η χρήση τους προϋποθέτει την λύση του θέματος της τραπεζικής διακυβέρνησης και των πλειστηριασμών. Διευκρίνισε μάλιστα ότι εφόσον ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα τότε τα χρήματα θα εκταμιευθούν μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group και στη συνέχεια του διοικητικού συμβουλίου του ESM

Στο «κόκκινο»

Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την επόμενη Δευτέρα να επιδιώξει τελική λύση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας γεφυρώνοντας το χάσμα που υπάρχει με τους θεσμούς, ενώ θα πρέπει να κλείσει και τις επόμενες εκκρεμότητες της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων.

Ωστόσο το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι». Το βασικό θέμα που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν είναι το ύψος των εισοδηματικών ή των περιουσιακών κριτηρίων, αλλά η φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών.

Πέρα από τις διαδοχικές επαφές που είχε η Ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα διατήρησης ενός υψηλού ποσοστού προστασίας της πρώτης κατοικίας, πολλές επαφές είχαν και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο δεν αποδέχεται πολιτική διαπραγμάτευση και ζητά πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, έως τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές έστω και αν από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πλέον τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων παίρνουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίοι αναμένεται να καταφθάσουν σήμερα, Τρίτη στην Αθήνα και από την Τετάρτη να πιάσουν δουλειά.

Δημοφιλή