Astro Cat's Solar System: Ταξιδεύοντας στο Διάστημα με μία εφαρμογή και παρέα έναν «αστρόγατο»

Astro Cat's Solar System: Ταξιδεύοντας στο Διάστημα με μία εφαρμογή και παρέα έναν «αστρόγατο»

Με την εξερεύνηση του Διαστήματος να δείχνει να έχει αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της NASA περί νερού σε υγρή μορφή στον Άρη, είναι ιδιαίτερης σημασίας το να μπορεί να δοθεί σε παιδιά η δυνατότητα να έχουν μια πρώτη γνωριμία, εύκολα και πρακτικά, με τον θαυμαστό κόσμο των άστρων, πέρα από τα όρια του πλανήτη μας. Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να συμβαίνει στη Γη, το Διάστημα ήταν και θα είναι πάντοτε το «νέο σύνορο», όπου βρίσκεται εκ των πραγμάτων το μέλλον μας ως είδους- και ως εκ τούτου, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο ζωτικής σημασίας είναι να μπορούν να εξοικειωθούν οι επόμενες γενιές με τον χώρο όπου αναπόφευκτα βρίσκεται το μέλλον του Ανθρώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το Professor Astro Cat's Solar System: Η πρώτη εφαρμογή της Minilab, από μια σειρά εκπαιδευτικών apps και παιχνιδιών για παιδιά. Όπως εξηγεί ο Alex Spiro, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, η ιδέα προέκυψε από έναν βιβλίο που είχε εκδώσει στα τέλη του 2013 η «αδελφή» εταιρεία, Flying Eye Books, ονόματι «Professor Astro Cat's Frontiers of Space». «Έχει μεταφραστεί σε 13 διαφορετικές γλώσσες και πωλήσει πάνω από 90.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Από τη στιγμή που ο Astro Cat κατάφερε να κάνει την επιστήμη πιο προσβάσιμη σε παιδιά σε έντυπη μορφή, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο να προσελκύσουμε παιδιά σε αυτό το τεράστιο και συναρπαστικό θέμα και υπό ψηφιακή μορφή. Ωστόσο, ήταν πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που δεν ήταν απλή μετατροπή του βιβλίου».

Βεβαίως, η αστρονομία, η διαστημική τεχνολογία και η αστροφυσική είναι ομολογουμένως «δύσκολα» γνωστικά αντικείμενα, οπότε εύκολα προκύπτει το ερώτημα πώς ακριβώς θα μεταλαμπαδευθεί η βασική γνώση σε ένα παιδί. Όπως τονίζει ο Alex Spiro, η περιέργεια των παιδιών είναι ακόρεστη, όπως και η δυνατότητά τους να απορροφούν πληροφορίες, εμπειρίες και έννοιες, καθώς και να αναπτύσσουν δεξιότητες – οπότε η παιδική ηλικία είναι καλή περίοδος για την πρώτη γνωριμία με «δύσκολα»θέματα. «Ο κόσμος του αύριο θα χρειάζεται περισσότερους επιστήμονες, μηχανικούς, σχεδιαστές και ειδικούς τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουμε».

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να συμμετέχει στο «διαστημικό πρόγραμμα» του Astro Cat (ACSP- Astro Cat Space Program), να ανακαλύψει το Ηλιακό Σύστημα, να επιβραβευτεί για την κατανόηση νέων θεμάτων και να φτιάξει έναν δικό του πύραυλο για να «πάει» στο Διάστημα. «Θέλετε να μάθετε τι υπάρχει στο εσωτερικό ενός πλανήτη; Απλά...ανοίξτε τον! Το Professor Astro Cat's Solar System παρέχει μια εκπαιδευτική εμπειρία μέσω κινήτρων, που ενθαρρύνει και προκαλεί τα παιδιά να επιδείξουν τις νέες γνώσεις τους, ενώ παίζουν και διασκεδάζουν».

Τα παιδιά και το Διάστημα

Ερωτηθείς για το πόσο ελκυστικό είναι για τα παιδιά το θέμα του Διαστήματος γενικότερα, ο Alex Spiro τονίζει πως, από πολύ νεαρές ηλικίες, συναρπάζονται από τα άστρα, τους πυραύλους και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το Διάστημα, «και δεν νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. Είναι ανθρώπινη περιέργεια στα καλύτερά της, η γοητεία του αγνώστου, και τι είναι πιο άγνωστο από την απειροσύνη του Διαστήματος;».

Όπως σημειώνει, τίποτα δεν θα έκανε τους δημιουργούς της εφαρμογής πιο περήφανους από το να γνωρίσουν μελλοντικοί αστροναύτες και επιστήμονες το Διάστημα μέσω του Professor Astro Cat. Μάλιστα, όπως τονίζει, κάποιες από τις νέες ανακαλύψεις για το Διάστημα που εμφανίζονται καθημερινά στις ειδήσεις σχετίζονται με τον Professor Astro Cat: «Ένας από τους συγγραφείς της σειράς των βιβλίων – ο Dr. Dominic Walliman- εργάζεται στην D-Wave, οι κβαντικοί υπολογιστές της οποίας ηγούνται της “επέλασης” προς νέες ανακαλύψεις στα επόμενα χρόνια. Δεν υπονοώ ότι έχουμε ειδικές πληροφορίες, αλλά προφανώς χαιρόμαστε να ανανεώνουμε/ ενημερώνουμε την εφαρμογή μόλις γίνονται νέες ανακαλύψεις».

Και για μεγάλους

Η εφαρμογή φτιάχτηκε έχοντας κατά νου παιδιά ηλικιών 7-10, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικές κατευθυντήριες και με συμβουλές ειδικών για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου πληροφοριών. «Αλλά και εμείς οι ίδιοι μάθαμε πολλά για το Διάστημα στην πορεία, και πολλά από τα reviews από γονείς μας λένε ότι έμαθαν κάτι καινούριο παίζοντας με την εφαρμογή, μαζί με τα παιδιά τους. Οπότε το εύρος ηλικίας είναι απλά πρόταση, και χαιρόμαστε για οποιονδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας μαθαίνει κάτι από την εφαρμογή μας».

Σκοπός είναι η εφαρμογή – η οποία κυκλοφορεί για το iOS και αναμένεται να βγει και σε έκδοση για Android πριν τα Χριστούγεννα- να μεταφραστεί και στα ελληνικά. Γενικότερα, ο Alex Spiro υπογραμμίζει ότι οι δυνατότητες στον τομέα των εκπαιδευτικών εφαρμογών είναι τεράστιες: «Υπάρχουν ήδη κάποιες φανταστικές εφαρμογές, που “ανοίγουν” αυτά τα δύσκολα θέματα σε παιδιά, αλλά είδαμε ένα κενό εφαρμογών που ασχολούνται με τα αντικείμενα σε βαθύτερο επίπεδο, όμως παραμένουν διασκεδαστικές. Θέλουμε να φτιάξουμε εφαρμογές που τα παιδιά αγαπούν και τις οποίες εμπιστεύονται επίσης δάσκαλοι και γονείς. Η τεχνολογία είναι εδώ, και τα σημερινά παιδιά προσελκύονται από αυτές τις συσκευές, άρα έχουμε καθήκον να εκμεταλλευτούμε αυτό που προσφέρουν, έτσι ώστε να κάνουμε τον χρόνο στην οθόνη να έχει σημασία».

«Γιατί γάτες;»

Στο ερώτημα «γιατί συγκεκριμένα...γάτες;» απαντά ο Ben Newman, ο καλλιτέχνης που δημιούργησε τον Astro Cat: «Μεγάλωσα με γάτα στο σπίτι, και όλοι στην κοντινή μου οικογένεια έχουν γάτες...εκτός από εμένα, που έχω σκύλο. Σαν παιδιά, εγώ και η αδελφή μου, Κλερ, ζωγραφίζαμε καρτούν με τη γάτα του γείτονα της γιαγιάς μας, Fluffy. Ζωγραφίζαμε πολλές γάτες και τέρατα κατά τις σχολικές διακοπές, οπότε θα μπορούσα να πω ότι πάντα ήταν μέρος της ζωής μου. Ο Astro Cat συνδυάζει δύο πράγματα που αγαπούσα πάντα, το Διάστημα και τις γάτες. Ποιος δεν αγαπά μια καλή διαστημόγατα;».

Δημοφιλή