ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εως 20% περικοπές στις συντάξεις φέρνει η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση

Eurokinissi

Οι αλλαγές που προγραμματίζονται σε ποσοστό αναπλήρωσης, ενοποίηση ταμείων κύριας ασφάλισης, εθνική σύνταξη, επικουρική σύνταξη και ασφαλιστικές εισφορές, είναι πιθανό να προκαλέσουν περικοπές στις συντάξεις, που μπορεί να φτάσουν έως και το 20%, κατά μέσο όρο.

Η πλευρά των θεσμών, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr φαίνεται ότι έχει θέσει το όριο του νέου ποσοστού αναπλήρωσης στο 55 - 56% κατά μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 48% και οι επικουρικές το 8%, μόλις. Οι πρώτες προβολές του ποσοστού αναπλήρωσης για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και μένει τώρα να κωδικοποιηθεί ο συνδυασμός ανάμεσα στις καταβαλλόμενες εισφορές που θα γίνουν ενιαίες για όλα τα Ταμεία, καθώς και στις περικοπές που θα προταθούν, οι οποίες μπορεί να φτάσουν στα επίπεδα του 20%. Η τελική πρόταση για την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπό το ΙΚΑ, όπως επίσης και η χρονική διάρκεια ισχύος της, θα καθορίσει εν πολλοίς το πότε υπολογίζεται ότι θα γίνει η αύξηση εισφορών (100 - 130%) στους ασφαλισμένους - αγρότες του ΟΓΑ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλείται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας τις τελικές προτάσεις του για το ασφαλιστικό στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιθανό οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, να επηρεάσουν όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια σύνταξης και πριν από το 60ο έτος της ηλικίας τους. Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία, ή για περιπτώσεις που η σύνταξη χορηγήθηκε στα 50 έτη ή ακόμα και πιο νωρίς στα 45 έτη με 20 χρόνια προϋπηρεσίας (πχ γυναίκες - παλαιές ασφαλισμένες από τον κλάδο των τραπεζών).

Η ενοποίηση όλων των Ταμείων που χορηγούν κύριες συντάξεις, υπό το ΙΚΑ, «κρύβει» ενιαίες εισφορές στο εξής, κάτι που σημαίνει έως και διπλασιασμό τους για τους αγρότες - ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Επίσης, αναμένεται να συνοδευτεί με δημιουργία δύο ασφαλιστικών κλάσεων, βάσει των οποίων θα καταβάλλονται στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που αν συμβεί θα διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αρκετοί εξ αυτών θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές.

Η εθνική σύνταξη φαίνεται να οριοθετείται στα 384 ευρώ, με ερωτηματικό όμως, εάν θα χορηγείται με εισοδηματικά ή όχι, κριτήρια. Μένει επίσης να αποσαφηνιστεί εάν θα ενσωματωθούν στην εθνική σύνταξη μια σειρά από επιδόματα (πχ ΕΚΑΣ), κάτι που αν συμβεί θα μειώσει σημαντικά το μηνιαίο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, το ΕΤΕΑ είναι πιθανό να διατηρήσει την αυτονομία του, με μια ενδεχόμενη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, στα επίπεδα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, για να καλυφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ελλειμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν τελικά οι θεσμοί επιμείνουν στην ενσωμάτωση και του ΕΤΕΑ στο ΙΚΑ, είναι πιθανό να χρειαστεί να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, άρα να προκληθούν έως και 15.

Popular in the Community