ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/11/2015 15:11 EET | Updated 10/11/2015 15:14 EET

Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ για επίτευξη συμφωνίας έως τη Δευτέρα

Dutch Minister of Finance,Jeroen Dijsselbloem talks to the press as he arrives for an informal economic and financial affairs council (ECOFIN) on September 11, 2015, at the European Council in Luxembourg. AFP PHOTO  /  THIERRY MONASSE        (Photo credit should read THIERRY MONASSE/AFP/Getty Images)
THIERRY MONASSE via Getty Images
Dutch Minister of Finance,Jeroen Dijsselbloem talks to the press as he arrives for an informal economic and financial affairs council (ECOFIN) on September 11, 2015, at the European Council in Luxembourg. AFP PHOTO / THIERRY MONASSE (Photo credit should read THIERRY MONASSE/AFP/Getty Images)

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέφρασε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogorup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα ότι ως τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου για να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Προς το παρόν, είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), όπως και το Eurogroup συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup, ανέφερε επίσης ότι οι θεσμοί αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις και εκτίμησε ότι ως τη Δευτέρα θα έχει επέλθει συμφωνία.

Όσον αφορά στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το γεγονός ότι θα χρειαστούν λιγότερα λεφτά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, είναι ένα «καλό νέο». Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Προηγουμένως, όμως θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)