Το υπερ-πρωτάθλημα της Ευρώπης

Το υπερ-πρωτάθλημα της Ευρώπης
Sport24gr

Η Ευρωλίγκα αλλάζει ξανά πρόσωπο. Μόνο, που αυτή τη φορά το κάνει ... για τα επόμενα δέκα χρόνια, έχοντας στο πλευρό της μια πολυεθνική εταιρεία αθλητικού θεάματος (και όχι μόνο) του μεγέθους της IMG και είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση που όλοι είχαν δει από το καλοκαίρι του 2000. Όταν δηλαδή έγινε η "επανάσταση" κατά της FIBA. Προς τη λεγόμενη (και υπερεθνική) λίγκα...

Δεν θα πούμε αν η πρόταση της Euroleague είναι η καλύτερη, ή όχι από εκείνη της διεθνούς ομοσπονδίας, αν και ο Άλεξ Φερέρ, υπεύθυνος επικοινωνίας της διοργάνωσης , μιλώντας στον αέρα του Sport24radio, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι το ποσό που θα μοιραστεί στις 16 ομάδες είναι μεγαλύτερο από εκείνο που συζητήθηκε πριν μια εβδομάδα στα γραφεία της FIBA: 30 εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς πρέπει να μελετηθεί με προσοχή ο όλος σχεδιασμός. Φαίνεται, όμως, ότι οι καιροί ωρίμασαν (ή αν θέλετε ... τους έσπρωξε και η ίδια η παρέμβαση της FIBA) για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Αυτό που θα γίνει πραγματικότητα από του χρόνου, το είχε στο μυαλό του ο Μπερτομέου για την επόμενη τριετία. Το project επισπεύθηκε και όλα ξεκινούν από τη σεζόν 2016-17.

Έχουμε και λέμε:

16 ομάδες, ο ισχυρός πυρήνας δηλαδή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι 11 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Λαμποράλ, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις, Φενέρ, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο) με το συμβόλαιο Α, συν άλλες πέντε που έχουν τα φόντα να συναγωνιστούν τους ισχυρούς στο υψηλότερο επίπεδο.

30 αγωνιστικές, σε ένα ατέλειωτο μαραθώνιο δυο γύρων όπου όλοι θα παίζουν με όλους. Μια βασική αρχή, για οποιαδήποτε διοργάνωση έχει το συνθετικό league στην ονομασία της. Θα βλέπουμε σίγουρα δυο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ακόμη!

Πλέι-οφ και φάιναλ-φορ, που διαφοροποιούν την Ευρωλίγκα και την κάνουν ξεχωριστή από οποιοδήποτε άλλο μπασκετικό event.

Για να βγει σε πέρας ένα τέτοιο υπερ-πρωτάθλημα χρειάζονται τουλάχιστον 33 εβδομάδες. Μάξιμουμ αγώνες, για ένα κλαμπ, αν φτάσει ως το τέλος 37 (τώρα είναι οι 31). Όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια σεζόν (την οποία θα ανοίγει η προκριματική φάση με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων) δύσκολα μπορεί να ... χωρέσει στα τωρινά χρονοδιαγράμματα. Η Ευρωλίγκα θα αρχίζει τέλη Σεπτέμβρη και θα ολοκληρώνεται τέλος Μαΐου, μη πούμε αρχές Ιουνίου.

Κάπως έτσι έρχονται εικόνες από το μέλλον, όπου η Εuroleague θα είναι, πλέον, η βασική προτεραιότητα των ομάδων κορυφής. Ίσως και η ... μόνη, αν δεχθούμε ότι όλα αυτά οδηγούν, πλέον, στην αναπόφευκτη κλειστή υπερεθνική λίγκα. Η σύνδεση με τις εθνικές διοργανώσεις, ολοένα και μειώνεται και μεταφέρεται στη δεύερη τη τάξει διοργάνωση το Eurocup το οποίο, ενδεχομένως, να αποδειχθεί και το "κλειδί" σε μια συμφωνία με την FIBA.

Δεν πάμε, πάντως, ντουγρού σε μια ... αύξηση των αγώνων, έτσι απλά για να λέμε ότι η Ευρωλίγκα έγινε πλέον ένα ξεχωριστό υπερ-πρωτάθλημα. Η ταυτόχρονη αύξηση των εγγυημένων εσόδων, η επένδυση της ΙΜG σε όλα τα επίπεδα και φυσικά, η προοπτική για γεμάτα γήπεδα σε αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος όλη τη χρονιά (φανταστείτε ένα τοπ-16 επί δυο, για να καταλάβετε τι εννοούμε) συνιστά επαναστατικές αλλαγές σε ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα.

Προφανώς, με μεγαλύτερα έσοδα αυξάνονται και τα μπάτζετ, ωστόσο ένας μαραθώνιος όπως αυτός που βρίσκεται, πλέον, προ των πυλών απαιτεί κι άλλα σημαντικά στοιχεία όπως αύξηση του ορίου παικτών που μπορεί να έχει κάθε ομάδα, ή το δικαίωμα για αλλαγές παικτών σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος από τα ισχύοντα, μέχρι τώρα. Το σίγουρο είναι ότι με αυτές τις ημερομηνίες, πολύ δύσκολα μπορούν να χωρέσουν αγώνες των εθνικών ομάδων, με βάση το χρονοδιάγραμμα της FIBA, που έχει εκπονηθεί να ισχύσει από το 2017 και μετά.

Εθνικές χωρίς Euroleague players

Το να δούμε αγώνες των εθνικών χωρίς παίκτες του ΝΒΑ λίγο πολύ το ... περιμένουμε. Το έχει σχεδόν αποδεθχεί και η διεθνής ομοσπονδία αφού οι Αμερικανοί δεν είναι δυνατό να διακόψουν το πρωτάθλημά τους για να επιτρέψουν στους international players να παίξουν στις εθνικές τους ομάδες. Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά από μια άλλη πιθανότητα. Να μη πηγαίνουν στις εθνικές ούτε οι παίκτες της Ευρωλίγκας! Όλα θα εξαρτηθούν, πλέον, από τις συζητήσεις (αν συνεχιστούν βέβαια) ανάμεσα σε Euroleague και FIBA.

Έτσι κι αλλιώς οι ημερομηνίες είναι πολύ πιεστικές (και κουραστικές) για όλους. Εδώ τίθεται θέμα ακόμη και για τη διεξαγωγή των περίφημων διοργανώσεων των Κυπέλλων!

Οι δυο αιώνιοι, πάντως, είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η συμμετοχή τους στον σκληρό πυρήνα της διοργάνωσης αποτελεί ... προαπαιτούμενο (να βάλουμε κι εμείς ένα τέτοιο όρο σε κάτι ευρωπαϊκό) για να διεξαχθεί ένα πραγματικό υπερ-πρωτάθλημα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δημοφιλή