ΔΙΕΘΝΕΣ
11/11/2015 13:40 EET | Updated 11/11/2015 13:40 EET

Αυτή η μικρή πόλη της Ουαλίας μετατράπηκε σε «φορολογικό παράδεισο»

High Street, with the fountain dating from 1873
John Clift/Flickr
High Street, with the fountain dating from 1873

Μια μικρή πόλη στην Ουαλία έχει μετατραπεί σε «φορολογικό παράδεισο» για τους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες της.

Ο φούρναρης, ο εστιάτορας, ο πωλητής οπτικών και ο παρασκευαστής καπνιστού σολομού της πόλης Crickhowell των 2.063 κατοίκων είχαν ακούσει για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στις μητροπόλεις για να να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους στο κράτος. Χρησιμοποιώντας τις συμβουλές ειδικών και αντιγράφοντας τις μεθόδους των πολυεθνικών εταιρειών, αυτοί οι μικροί επιχειρηματίες μετέτρεψαν την πόλη τους σε «βασίλειο offshore εταιρειών».

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η «φορολογική επανάσταση» του Crickhowell πιθανότατα να εξαπλωθεί σε όλη την χώρα. Στόχος των μικρών επιχειρηματιών δεν είναι μόνο το κέρδος, αλλά και να εξαναγκάσουν το Υπουργείο Οικονομικών να καλύψουν τα κενά που επέτρεψαν σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, να πληρώσουν πέρυσι μόνο λίγα εκατομμύρια λίρες στο κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πόλη κυριαρχούν οι μικρές και ανεξάρτητες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες πέρασαν στους ιδιοκτήτες από τους προπαππούδες τους. Σύμφωνα με τον Independent, οι επιχειρηματίες πρόσφατα κινήθηκαν ενάντια σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ που σχεδίαζε να ανοίξει υποκατάστημα στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορία του Crickhowell θα παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ του BBC2 με τίτλο «Η πόλη που έγινε offshore» το 2016. Σε αυτό εξετάζονται και οι περιπτώσεις διαφόρων μεγάλων εταιρειών που καταφέρνουν να πληρώνουν ελάχιστα χρήματα σε φόρους, χάρη στα «παραθυράκια» της νομοθεσίας.

«Μέχρι τώρα, αυτά τα πολύπλοκα τρικ χαμηλής φορολόγησης ήταν διαθέσιμα μόνο για τις μεγάλες εταιρείες που μπορούσαν να πληρώσουν κάποιον δικηγόρο. Όμως κάτσαμε όλοι μαζί και σκεφτήκαμε και βρήκαμε ένα τρόπο να τους μιμηθούμε. Είναι έξυπνο», δήλωσε ο Jo Carthew, ο ιδιοκτήτης του τοπικού παρασκευαστηρίου καπνιστού σολομού.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν το σχέδιό τους χωρίς να παραβιάσουν κάποιο νόμο. Στόχος τους είναι να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση να καλύψει αυτά τα κενά, ώστε να είναι αδύνατο για τις μεγάλες εταιρείες να αποφεύγουν τα φορολογικά βάρη.

Sponsored Post