ΔΙΕΘΝΕΣ
11/11/2015 08:45 EET | Updated 11/11/2015 08:57 EET

Διπλωματικό επεισόδιο ΕΕ-Ισραήλ για την σήμανση σε ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από τα κατεχόμενα

made in Israel blue 3d realistic speech bubble isolated on white background
Aquir via Getty Images
made in Israel blue 3d realistic speech bubble isolated on white background

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς των Παλαιστινιακών Εδαφών, μέτρο το οποίο συναντά τη σφοδρή αντίθεση του Ισραήλ, το οποίο καταδίκασε την απόφαση και κάλεσε τον εκπρόσωπο της Ενωσης για να διαμαρτυρηθεί.

"Το Ισραήλ καταδικάζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σήμανση των ισραηλινών προϊόντων που προέρχονται από τον τομέα υπό ισραηλινό έλεγχο από το 1967", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν.

Η απόφαση, η λήψη της οποίας έχει αναβληθεί επανειλημμένως, εγκρίθηκε κατά της διάρκεια συνεδρίασης του κολλεγίου των ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή "υιοθέτησε την ερμηνευτική οδηγία για την αναγραφή της προέλευσης στα προϊόντα που προέρχονται από τα εδάφη τα οποία κατελήφθησαν από το Ισραήλ τον Ιούνιο 1967", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα μέτρο, με στόχο την ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών και όχι για πολιτική απόφαση, όπως την χαρακτηρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Σήμερα, τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς - παράνομους στο σύνολό τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- φέρουν σήμανση ως κατασκευασμένα στο Ισραήλ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς δεν αντιπροσωπεύουν παρά "λιγότερο από το 1% επί του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών" ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή 154 εκατομμύρια ευρώ το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι μία απόφαση για τη σήμανση των προϊόντων των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη θα έχει "πολιτικές συνέπειες".