Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα - Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα - Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό
Germany's Chancellor Angela Merkel arrives at the Auberge de Castille in La Valletta on November 11, 2015 for the European Union - Africa Summit on Migration to cope with the biggest flow of refugees and migrants since World War II. EU leaders will meet their African counterparts in Malta today with pledges of billions of euros in aid in exchange for help in reducing migration to an overwhelmed Europe. The Europeans aim to ask African heads of state and government in Valletta to take back more economic migrants in return for up to 3.6 billion euros ($2 billion) to tackle root causes of migration like poverty and armed conflict. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)
Germany's Chancellor Angela Merkel arrives at the Auberge de Castille in La Valletta on November 11, 2015 for the European Union - Africa Summit on Migration to cope with the biggest flow of refugees and migrants since World War II. EU leaders will meet their African counterparts in Malta today with pledges of billions of euros in aid in exchange for help in reducing migration to an overwhelmed Europe. The Europeans aim to ask African heads of state and government in Valletta to take back more economic migrants in return for up to 3.6 billion euros ($2 billion) to tackle root causes of migration like poverty and armed conflict. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)
FILIPPO MONTEFORTE via Getty Images

Στη Βαλέτα της Μάλτας στρέφονται τα βλέμματα όπου και διεξάγεται η πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι της Συνόδου με δύο βασικές επιδιώξεις ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται θετικό για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για τη δημιουργία hotspots.

Ποιοι οι στόχοι της Αθήνας

Η Αθήνα θα ζητήσει πρώτον, να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μας και δεύτερον να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α). Όπως επισημαίνεται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Κρατών Μελών της ΕΕ, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Τσίπρας, στην αυριανή Σύνοδο, θα επισημαίνει ότι η ταυτοποίηση και η μετεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσουν τα ναυάγια στο Αιγαίο.

Παράλληλα, αναμένεται να εξηγήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων και ότι δέχεται ισχυρή πίεση για την επίλυσή τους.Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με τους δύο ηγέτες να συζητούν κυρίως για το προσφυγικό.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Ελβετό πρόεδρο, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο διαβούλευσης την προώθηση της συνεργασίας σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο.

Τι λέει το Βερολίνο

Από την πλευρά του το Βερολίνο, σήμερα Τετάρτη, τονίζει ότι «η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Ειδικότερ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ επεσήμανε ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, η προσφυγική κρίση αποτέλεσε βασικό -αν όχι το βασικότερο- ζήτημα στις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα.

«Το μήνυμα του κ. Στάινμαϊερ απέναντι σε όλους τους συνομιλητές του ήταν το ίδιο: Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο τεράστιες προκλήσεις έπεσαν πάνω στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο βρίσκεται συμπτωματικά πάνω στη διαδρομή των ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από την Μέση και την Εγγύς Ανατολή προς την κεντρική Ευρώπη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και είναι γιγαντιαίοι. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης και πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι «αυτή η διπλή επιβάρυνση καθιστά αναγκαία τη στήριξή μας προς την Ελλάδα».

Διευκρίνισε δε ότι «αυτή είναι θέση της γερμανικής κυβέρνησης, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα και άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιταλία, πρέπει να λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ανήκουν και τα hotspots, συνέχισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και η εγκατάσταση των hotspots- έγιναν με τη ρητή συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Έλληνα πρωθυπουργού».

Η Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, έχει δηλώσει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα σθεναρά και δεν προσέφερε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προσφέρει στους πρόσφυγες ανθρώπινη διαμονή, αλλά έχει διαθέσει και εργαλεία της EURODAC, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διαθέσει και επιπλέον μέσα, τα οποία θα δώσουν στους Έλληνες τη δυνατότητα να τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, να κάνουν δηλαδή την πρώτη καταγραφή στη χώρα όπου οι πρόσφυγες πατούν για πρώτη φορά έδαφος της ΕΕ.

Από την πλευρά τού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ τόνισε ότι και ο υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ «δεν θα κουραστεί, μέσω των δικών του επαφών και διαύλων, να ζητά από τους Έλληνες εταίρους να εφαρμοστούν πραγματικά αυτά τα μέτρα».

Μηνύματα ενότητας

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τόσο οι χώρες προέλευσης όσο και οι χώρες προορισμού», δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των ηγετών των κρατών των δύο ηπείρων, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο αυτή «μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο (οι χώρες) να εργαστούν από κοινού».

Το σχέδιο δράσης στο οποίο αναμένεται να καταλήξει η Σύνοδος «θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση και θα συμβάλλει περισσότερο προκειμένου να προσφέρουμε επιπλέον νόμιμες δυνατότητες (στους πρόσφυγες και μετανάστες) να αρχίσουν να εργάζονται στην Ευρώπη» υποσχέθηκε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες «έχουν κοινό συμφέρον» να μειώσουν τις ροές των προσφύγων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βοηθήσει την Αφρική και «οι Αφρικανοί οφείλουν να μας βοηθήσουν προκειμένου να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές ή ενδεχομένως να τις σταματήσουμε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έθεσε από τη Βαλέτα το ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας με στόχο την ανάπτυξη της Αφρικής ως πρωτεύον στις προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Αφρικής να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

«Πρέπει να τείνουμε το χέρι προς την Αφρική», όμως «πρέπει επίσης να τους ζητήσουμε να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στον τομέα της ασφάλειας διότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στη Λιβύη, στο Νίγηρα υπάρχουν διακινητές που χρησιμοποιούν την απόγνωση για να προωθήσουν τη μετανάστευση, η οποία καταλήγει σε αδιέξοδα ή ακόμα και τραγωδίες» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρώπη και η Αφρική δε μπορούν να αδιαφορούν» είπε ενώπιον των ομολόγων του ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao).

«Μαζί, ας απορρίψουμε τον στιγματισμό, την πολιτική της ανέγερσης φρακτών και την αναδίπλωση στον εαυτό μας» σημείωσε.

Αυτήν την θέση υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι ηγέτες.

«Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτό το φαινόμενο είναι να το κάνουμε μαζί» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Ταμείο για την Αφρική, με διαθέσιμα ύψους 1,8 δισεκ, ευρώ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη Μάλτα, είναι «ένα από (τα απαραίτητα) εργαλεία», όμως «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων» τόνισε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή