Χιλιάδες Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Κεμάλ και «προσκύνημα» στο σπίτι που γεννήθηκε

Χιλιάδες Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Κεμάλ και «προσκύνημα» στο σπίτι που γεννήθηκε

Περί τα 3.000 άτομα συνέρρευσαν το τελευταίο τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχουν στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ, πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος απεβίωσε πριν από 77 χρόνια.

Οι επισκέπτες, έφτασαν στην πόλη από κάθε γωνιά της Τουρκίας με συνολικά 70 λεωφορεία και μεταξύ αυτών ήταν από μαθητές και απλοί πολίτες, μέχρι διανοούμενοι αλλά και πολλοί επιχειρηματίες- μόνο από τη Σμύρνη λέγεται που ήρθαν 140.

Όλοι ήθελαν να μετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και να «προσκυνήσουν» στο σπίτι του θεμελιωτή της νέας Τουρκίας που βρίσκεται επί της οδού Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο. Εξάλλου για μεγάλη μερίδα των Τούρκων, αποτελεί ιερό καθήκον να επισκεφθεί το σπίτι του Κεμάλ.

Κατά την επίσημη εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη, εκατοντάδες ήταν και οι Τούρκοι που τραγούδησαν ένα παλιό παραδοσιακό τραγούδι από τα τέλη του 19ου αιώνα που αναφέρεται στο θάνατο ενός νέου από την επιδημία χολέρας που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη το 1893, και πέθανε τρεις μέρες πριν παντρευτεί.

Δυστυχώς όμως δεν έλειψαν και προκλητικές κινήσεις όπως αυτή ενός εκ των επισκεπτών ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υψώνει το χέρι και κάνει το σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων», όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Σήμερα, εκατοντάδες Τούρκοι για δύο λεπτά -στις 9.45πμ- σιώπησαν καθώς σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου 1938 ο Κεμάλ άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κέντρο των εκδηλώσεων παραμένει το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Αρκετά βέβαια έπιπλα και αντικείμενα έρχονται από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπι στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1935, το κτήριο παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο και το μετέτρεψε σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Ατατούρκ. Επισκευάστηκε το 1981 και βάφτηκε στο αρχικό του ροζ χρώμα (ροζ).

Kεμάλ, Θεσσαλονίκη

Δημοφιλή