Εκατομμύρια Αμερικανοί ίσως χάσουν το δικαίωμα να καπνίζουν στα σπίτια τους

Εκατομμύρια Αμερικανοί ίσως χάσουν το δικαίωμα να καπνίζουν στα σπίτια τους
Young woman smoking
Young woman smoking
WIN-Initiative via Getty Images

Μια προτεινόμενη νομοθεσία της κυβέρνησης ίσως κάνει απαγορευμένο το κάπνισμα στα διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους των κρατικών πολυκατοικιών στην Αμερική.

Στόχος είναι να μειωθούν τα έξοδα συντήρησης και να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Εάν η νομοθεσία εγκριθεί, εκτιμάται πως θα επηρεάσει εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν σε πολυκατοικίες που ανήκουν πολυστο κράτος και έχουν χαμηλό ενοίκιο.

«Το τι χρειάζομαι στο διαμέρισμά μου είναι δικό μου πρόβλημα όσο πληρώνω το ενοίκιό μου», δήλωσε ένας από τους 400.000 κατοίκους της Νέας Υόρκης που ζουν σε κρατικά διαμερίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πολλές πολυκατοικίες σε διάφορες πόλεις της Αμερικής έχουν ήδη εφαρμόσει τον κανονισμό από το 2009. Σύμφωνα με τους υποστηριχτές αυτής της κίνησης, οι καπνιστές έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ζητούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους.

«Για τους ανθρώπους των κρατικών υπηρεσιών στέγασης που γίνονται παθητικοί καπνιστές, η μόνη επιλογή είναι να βρίσκονται στο έλεος των γειτόνων τους που καπνίζουν στα σπίτια τους. Οι άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα επιλέγουν τις πτέρυγες που απαγορεύεται το κάπνισμα. Η στέγαση χωρίς (τον κίνδυνο) του παθητικού καπνίσματος δεν θα έπρεπε να είναι μόνο για τους πλούσιους και τους προνομιούχους», δήλωσε ο Patrick Kwan, διευθυντής της Οργάνωσης NYC Smoke Free, για την απαγόρευση του καπνίσματος στη Νέα Υόρκη.

Δημοφιλή