Μάρδας: Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να καταστεί ενεργειακός κόμβος

Μάρδας: Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να καταστεί ενεργειακός κόμβος
Eurokinissi

Την πεποίθησή του ότι ο ενεργειακός τομέας συγκαταλέγεται στους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης που θα επισπεύσουν την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση και ότι η Ελλάδα έχει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να καταστεί ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 20ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015». Το γεγονός αυτό, προσέθεσε, θα αναβαθμίσει το γεωπολιτικό βάρος της χώρας και θα δώσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Μάρδας σημείωσε πως βασικά της στοιχεία αποτελούν η διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης και οδεύσεων φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχυθεί τόσο η εθνική όσο και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και, ταυτόχρονα, να υπάρξει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε διάφορα εν εξελίξει ενεργειακά έργα, όπως στην υλοποίηση του TAP, στη διαδικασία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, στη συμμετοχή της χώρας στο «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό» και στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, στη δημιουργία σταθμού υγροποίησης και αποθηκευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα, και ιδιαίτερα στον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο IGB, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου. Προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου που έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα μας, σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας ανέλαβαν πρόσφατα κοινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «European Energy Security Fund».

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη διεξαγωγή του 20ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα και δίνει φέτος ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου που, όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σημαντικό φόρουμ για την προώθηση των ενεργειακών θεμάτων της χώρα μας.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή