Χάρη στον Νόμο Παρασκευόπουλου η αποφυλάκιση του «εγκέφαλου» της συμμορίας που δολοφόνησε τον εστιάτορα στην Ύδρα

Χάρη στον Νόμο Παρασκευόπουλου η αποφυλάκιση του «εγκέφαλου» της συμμορίας που δολοφόνησε τον εστιάτορα στην Ύδρα
Eurokinissi

Χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκισή του είχε κάνει ο 39χρονος Γεωργιανός, ο οποίος συνελήφθη ως «εγκέφαλος» της συμμορίας που δολοφόνησε τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα..

Ο D. D. είχε συλληφθεί το 2011 για ληστείες, κλοπές και παράνομη οπλοφορία. Σε βάρος του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων και τεσσάρων μηνών. Με τη συμπλήρωση περίπου 2,5 ετών εγκλεισμού έκανε χρήση του νόμου και αποφυλακίστηκε στις 8 Ιουλίου 2015.

Μόλις 39 ημέρες μετά φέρεται να διέπραξε τη δολοφονία με θύμα τον άτυχο εστιάτορα.

Δύο ακόμη από τους συνολικά εννέα δράστες, οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι για άλλα αδικήματα, είχαν αποφυλακιστεί και αυτοί κάνοντας χρήση των διατάξεων του ίδιου νόμου. Την ίδια περίοδο από τις φυλακές είχαν αποφυλακιστεί περίπου 1.200 άτομα, εκ των οποίων οι 150 Γεωργιανοί.

Μετά την ανθρωποκτονία είχαν συλληφθεί επτά από τους δράστες και αναζητείτο ο 39χρονος αρχηγός και η σύντροφός του, που φαίνεται να έχει πάρει τις περίπου 45.000 ευρώ και τα κοσμήματα και έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής είχαν στην κατοχή τους ένα «ορφανό» DNA, πάνω σε αντικείμενο στο τραπέζι που κάθονταν οι δράστες πριν την ανθρωποκτονία, το όνομα «Ντάτο» και τις εικόνες από κάμερες ασφαλείας τράπεζας κατά τη διαφυγή των δραστών. Την τελευταία εβδομάδα οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν γίνει δέκτες πληροφοριών που ήθελαν τον 39χρονο να κινείται στις περιοχές του Πειραιά, της Κηφισιάς και της Καλλιθέας.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν ύποπτο στην περιοχή της Καλλιθέας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της φυσικής παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι «έχαιρε» μεγάλου σεβασμού στους κύκλους των Γεωργιανών που κινούταν. Λίγο αργότερα ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο αναζητούμενος δράστης και το μεσημέρι της Τρίτης συνελήφθη.

Φαινόταν έκπληκτος για τη σύλληψή του, δεν περίμενε ότι είχε ταυτοποιηθεί γενετικό υλικό του, ήταν αρνητικός στις όποιες ερωτήσεις των αστυνομικών, ακόμη και για τη διεύθυνση διαμονής του παρότι αυτή είχε γίνει γνωστή από την έρευνα. Στο διαμέρισμα βρέθηκε ένα διαβατήριο, το οποίο είχε επικολλημένη τη φωτογραφία του συλληφθέντα και στοιχεία ταυτότητας άλλου υπηκόου Γεωργίας. Οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, εκτιμούν ότι ο 39χρονος δεν έλεγε τη διεύθυνση κατοικίας του προκειμένου να μην εντοπιστεί το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό έγγραφο. Θεωρούν ότι τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του είναι αυτά που αναγράφονται στο διαβατήριο και όχι αυτά με τα οποία είχε συλληφθεί στο παρελθόν και τώρα για αυτό έχουν στείλει έγγραφο προς τις διωκτικές αρχές της Γεωργίας για να τους απαντήσουν σχετικά. Παράλληλα θεωρούν ότι ο 39χρονος είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του άτυχου εστιάτορα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για τη σύλληψη και των υπολοίπων δραστών συνεχίζονται.

Δημοφιλή