Χρειαζόμαστε μια πιο δίκαιη μορφή καπιταλισμού αναφέρει επιτυχημένος Βρετανός επιχειρηματίας

Χρειαζόμαστε μια πιο δίκαιη μορφή καπιταλισμού αναφέρει επιτυχημένος Βρετανός επιχειρηματίας
Double exposure of a business man looking towards the financial district of the City of London with the Heron Tower, Tower 42 and the Gherkin.
Double exposure of a business man looking towards the financial district of the City of London with the Heron Tower, Tower 42 and the Gherkin.
Tim Robberts via Getty Images

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς καπιταλισμό; Σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Τα συγκεκριμένα ερωτήματα έχουν κατά καιρούς απασχολήσει πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, αλλά και χρήστες του διαδικτύου που συχνά αναπτύσσουν διαδικτυακά debate για το πόσο καταστροφικός ή ωφέλιμος είναι ο καπιταλισμός.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσκυνά το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα κερδοφορίας, όμως ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες και εκατομμυριούχοι στρέφονται εναντίον του. Πρόσφατα, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Βρετανίας μίλησε στην Daily Telegraph, δίνοντας μη αναμενόμενες απόψεις αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Mark Price, διευθύνων σύμβουλος ων Waitrose, τόνισε πως ο κόσμος χρειάζεται ένα πιο δίκαιο οικονομικό σύστημα από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.

«Οι έξυπνες κοινωνίες δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς δικαιοσύνη, ισότητα και οικονομική ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η κοινωνία, περιμένει πολλά από τις επιχειρήσεις ως αντάλλαγμα για τα πλεονεκτήματα που αυτές έχουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που βάζουν πρώτη προτεραιότητα την ευτυχία των υπαλλήλων τους βοηθούν στην εγκαθίδρυση μιας «πιο δίκαιης μορφής καπιταλισμού».

Ο Price δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας του, οι μισοί πελάτες της Waitrose πιστεύουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα, με το 56% να κάνει λόγο για μια διεφθαρμένη κουλτούρα. Το 58% παρόλα αυτά δήλωσε ότι σέβεται τις μεγάλες εταιρείες, αν και σχεδόν όλοι οι πελάτες (96%) τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σεβασμό τις μικρές επιχειρήσεις. Κατά τον ίδιο, η διαφάνεια και ο σεβασμός προς τους εργαζομένους, όχι μόνο θα κάνουν τον επιχειρηματικό κόσμο πιο ηθικό, αλλά θα βοηθήσει τις εταιρείες να «ανθίσουν».

Ο επιχειρηματίας το 2008 βρισκόταν στην 32η θέση της κατάταξης των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών λιανικής πώλησης της Daily Telegraph. Τον προηγούμενο μήνα ο ίδιος ανακοίνωσε πως το 2016 θα εγκαταλείψει την θέση του.

Δημοφιλή