Κατάθεση αστυνομικού στη δίκη της ΧΑ: Πήγα να συλλάβω το Φύσσα και φώναξε «βρε παιδιά...όχι εμένα, αυτός ο π..., ο κ... με μαχαίρωσε»

Κατάθεση αστυνομικού στη δίκη της ΧΑ: Πήγα να συλλάβω το Φύσσα και φώναξε «βρε παιδιά...όχι εμένα, αυτός ο π..., ο κ... με μαχαίρωσε»
eurokinissi

Τα.. πυρά της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την στάση των αστυνομικών, οι οποίοι δεν επενέβησαν για να αποτρέψουν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε η κατάθεση του μάρτυρα της ομάδας ΔΙΑΣ, Χρήστου Δεληγιάννη, ο οποίος μετείχε στην ομάδα, που πήγε στο περιστατικό.

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι, η ομάδα ΔΙΑΣ δεν έχει εκπαιδευτεί για τέτοια περιστατικά και ανέφερε ότι, πάνω στην εξέλιξη του επεισοδίου επιχείρησε να συλλάβει τον Φύσσα, ενώ ήταν μαχαιρωμένος και εκείνος φώναξε: «Βρε παιδιά...όχι εμένα, αυτός ο π..., ο κ... με μαχαίρωσε» !

Είπε ο μάρτυρας:

«Περίπου στις 12 παρά πέντε τη νύχτα δεχθήκαμε σήμα ότι, πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην Τσαλδάρη, προς την καφετέρια Κοράλλι. Φθάσαμε πέντε λεπτά αργότερα. Ήμασταν δύο μηχανές. Η ομάδα της ΔΙΑΣ δεν σπάει ποτέ. Ήταν άλλες δυο μηχανές εκεί, τέσσερα άτομα της ΔΙΑΣ Κερατσινίου, σύνολο γίναμε οκτώ».

Και συνέχισε: «Βλέπω 20-30 άτομα στην Παύλου Μελά, με μαύρα ρούχα. Διέκρινα ρόπαλο στο χέρι ενός, υπήρχε σύγχυση. Όταν φτάσαμε μάλλον είχε λήξει ο αγώνας. Φυσικά, δεν ήταν Ολυμπιακοί. Ακούω τον Τσολακίδη να λέει στον ασύρματο ότι άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν μια παρεξήγηση με άτομα του γνωστού χώρου. Τους πλησίασα, μίλησα μαζί τους, τους είπα να διαλυθούν. Ξαφνικά, άρχισαν να τρέχουν. Ο κύριος όγκος έφυγε, τρέχοντας και βρίζοντας: "ελάτε εδώ, ρε μαλάκες"».

Και συμπλήρωσε: «Δεν κατάλαβα σε ποιους απευθύνονταν. Δυο από εμάς τους ακολουθήσαμε. Κατά μήκος της Τσαλδάρη, υπήρχε πολύς κόσμος, πανηγύρι. Θα μπορούσαν να ήταν και περαστικοί. Βλέπω κάποιους. Ήταν ο Παύλος Φύσσας με τον Ρουπακιά. Παίζανε ξύλο, οι άλλοι γύρω ένα κουβάρι, έβριζαν τον Φύσσα. Δεν προσπαθούσαν να τους χωρίσουν. Ήταν σώμα με σώμα».

ΠΡ: Εσείς γιατί δεν επεμβήκατε;

Μάρτυρας: «Kατά κύριο λόγο η ομάδα ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ έχουν εκπαιδευτεί για τέτοια περιστατικά. Εμείς, όχι. Πάμε γιατί είμαστε πιο ευέλικτοι. Φανταστείτε να ερχόταν μία διμοιρία ΜΑΤ. Θα μπορούσε να είναι είναι και ψέμματα» και συνέχισε:

«Πήγα να χειροπεδήσω κάποιον από τους τρεις - τέσσερις που στέκονταν πίσω από τον Ρουπακιά αλλά μου είπε κάποιος, ψηλός, άστονα ρε... Ετσι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά».

Πρόεδρος: Αν ήταν ληστεία;

Μάρτυρας: Είμαστε εκπαιδευμένοι για ληστείες, ξέραμε τι θα κάναμε.

Πρόεδρος: Ήσασταν όμως περισσότεροι από αυτούς που βλέπατε να χτυπιούνται. Ο στόχος σας είναι να αποτρέπετε καταστάσεις. Τουλάχιστον, ο κόσμος αυτό περιμένει, βλέποντας σας. Όχι μόνο να δίνετε αναφορά..

Ο αστυνομικός Δεληγιάννης είπε στη συνέχεια ότι, στην εξέλιξη του περιστατικού επεχείρησε να συλλάβει τον Φύσσα, ενώ ήταν μαχαιρωμένος και ο Φύσσας φώναξε: «Βρε παιδιά...όχι εμένα, αυτός ο π..., ο κ.... με μαχαίρωσε».

Kαι συμπλήρωσε:

«Στοιχεία μαρτύρων ζητήσαμε, κανείς δεν έδινε. Όλοι έλεγαν "δεν είδα, τώρα ήρθα”. Διάβασα ότι έγιναν προσαγωγές».

Κίνδυνος αποφυλάκισης κατηγορουμένων

Σε άλλο σημείο της διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε τον κίνδυνο λήξης του 18μήνου, που θα έχει συνέπεια την αποφυλάκιση κατηγορουμένων και συνέστησε σε όλους να συντομεύουν..

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την κατάθεση του προηγούμενου μάρτυρα αστυνομικού Κοτσοβού συνήγοροι υπεράσπισης μίλησαν για «ανακρίβειες» και τόνισαν ότι, «απαξιώνει το έργο των συναδέλφων του και της ελληνικής Αστυνομίας, όταν λέει ο κ. Κοτσοβός ότι συνέλαβαν άλλα άτομα από αυτά που υπεδείκνυε το σήμα από το κέντρο».

Δημοφιλή