Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων με νεκρούς και τραυματίες στο Παρίσι

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων με νεκρούς και τραυματίες στο Παρίσι
French police officers supervise the toll at the French-Italian border in Menton on November 13, 2015. 30,000 police officers, including 4 000 border police (PAF : Police aux frontières), are mobilized from November 13 until December 13 to help secure French borders at 285 crossing points as part of the COP21 environmental summit to be held in Paris. Thousands of customs officers will also take position regularly on former checkpoints. AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT (Photo credit
French police officers supervise the toll at the French-Italian border in Menton on November 13, 2015. 30,000 police officers, including 4 000 border police (PAF : Police aux frontières), are mobilized from November 13 until December 13 to help secure French borders at 285 crossing points as part of the COP21 environmental summit to be held in Paris. Thousands of customs officers will also take position regularly on former checkpoints. AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT (Photo credit
KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (update) - Σε ομηρία για περίπου τέσσερις ώρες βρέθηκε η Γαλλία το βράδυ της Παρασκευής όταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκαν πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αφήνοντας τουλάχιστον 153 ανθρώπους νεκρούς και δεκάδες ακόμη τραυματίες.

Την ευθύνη των επιθέσεων φαίνεται να έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος και προειδοποίησε πως οι επόμενοι στόχοι θα είναι το Λονδίνο και η Ρώμη. Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης που κάνει το γύρο του Διαδικτύου δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείονται νέες επιθέσεις, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στη διεθνή κοινότητα.

Αναλυτές πιστεύουν πως το χτύπημα μπορεί να συνδέεται με την είδηση του θανάτου, από αμερικανικό βομβαρδισμό του «Τζιχάντι Τζον», του δήμιου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη γαλλική επικράτεια και πως κλείνουν τα σύνορα.

Έκανε λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις ενός μεγέθους χωρίς προηγούμενο τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές δεκάδες νεκροί. «Είναι φρίκη», είπε και πρόσθεσε πως θα ζητηθεί η αποστολή ενισχύσεων από τις ένοπλες δυνάμεις για να αποτραπούν νέες επιθέσεις.

Οι επιθέσεις - Το χρονικό

Αρχικά ακούστηκαν δύο εκρήξεις κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Γαλλίας που παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο ενώ ο Ολάντ μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα στο κέντρο του Παρισιού, ένοπλος επιτέθηκε στο μπαρ Cambodge που βρίσκεται στο 11 διαμέρισμα και άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό ανθρώπων. Στο σημείο επικράτησε πανικός με ανθρώπους να τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε πυρά αυτομάτων καθώς βάδιζε στο δέκατο διαμέρισμα, κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ. Όταν έφθασε μπροστά σε ένα εστιατόριο, είδε σορούς στον δρόμο. «Είδα τρεις σορούς να τοποθετούνται σε σάκους» για πτώματα, ανέφερε ο Φαμπιάν Μπαρόν, φοιτητής.

Την ίδια ώρα ένοπλοι εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία ενός καλιφορνέζικου συγκροτήματος της ροκ, του Eagles of Death Metal και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως τους θαμώνες που υπολογίζεται πως ήταν περίπου 1.500.

Οι τρομοκράτες άφησαν πίσω τους μια εκατόμβη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έπειτα από την επέμβαση της αστυνομίας που έγινε περίπου στις 2.00 ώρα Ελλάδας. Από την επέμβαση της αστυνομίας έπεσαν νεκροί τρεις τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες θεατών που κατάφεραν να βγουν σώοι πριν από την έφοδο, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βόμβες, εκρηκτικά και αυτόματα όπλα, φωνάζοντας «είναι για τη Συρία».

Όμηρος στο συναυλιακό κέντρο στο Bataclan έγραφε στο Facebook ότι σκοτώνουν κόσμο στον 1ο όροφο του κτιρίου.

«Απλά σφάζουν... ένα μακελειό... πτώματα παντού», γράφει σε άλλη δημοσίευση στο Facebook.

Οι δράστες της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας του μακελειού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Μαζί με τη μητέρα μου καταφέραμε να διαφύγουμε από το Μπατακλάν (...) αποφύγαμε τα πυρά, υπήρχε κόσμος πεσμένος κάτω παντού», αφηγήθηκε ο νεαρός.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για εν ψυχρώ εκτελέσεις από τους δράστες οι οποίοι φέρονταν ιδιαίτερα ψύχραιμοι και αποφασισμένοι.

Je suis encore au Bataclan. 1e étage. Blessée grave ! Qu ils donnent au plus vite l assaut. Il y a des survivants à l intérieur. Ils abattent tout le monde. Un par un. 1e étage vite !!!!

Posted by Benjamin Cazenoves on Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Στο Μπατακλάν ο Ολάντ

Ο Ολάντ μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς αμέσως μετά την επιχείρηση πήγε στο Μπατακλάν και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

«Θελήσαμε να έλθουμε εδώ, ανάμεσα σε όσους βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα, για να πούμε ότι θα δώσουμε μάχη, η οποία θα είναι αδυσώπητη» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ολάντ.

Στους δρόμους ο στρατός

Εν τω μεταξύ ο στρατός βγήκε στους δρόμους του Παρισιού και όπως οι αρχές έκαναν γνωστό θα ανοίξουν πυρ εάν χρειαστεί.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την κινητοποίηση «1.500 στρατιωτικών επιπλέον».

«Συγκλήθηκε το συμβούλιο άμυνας για [σήμερα] Σάββατο στις 09:00 [σ.σ. 10:00 ώρα Ελλάδας]. Έχουν κινητοποιηθεί ήδη 1.500 στρατιωτικοί επιπλέον», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Επίσης επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι αρχές καλούν τους πολίτες να μη βγαίνουν από το σπίτι τους.

Ειδικότερα η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε μέσω του επίσημου λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στους πολίτες της πρωτεύουσας της Γαλλίας να «αποφεύγουν να βγαίνουν εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη» από τα σπίτια τους. Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας συνέστησε επίσης σε «καταστήματα που είναι ανοικτά για το κοινό να ενισχύσουν την επιτήρηση των εισόδων τους» και να αφήνουν να εισέρχονται σε αυτά όποιον το έχει ανάγκη.

Αντιδρά η διεθνής κοινότητα

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις μοιάζουν να ήταν συντονισμένες. «Αυτή μοιάζει σαφώς να είναι μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων», ανέφερε ένα πρόσωπο ενήμερο για τις εν εξελίξει αποτιμήσεις της κατάστασης που κάνουν στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση περί απειλής για επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πριν από λίγο, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.

Στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@David_Cameron) ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι απόψε. Οι σκέψεις μας και προσευχές μας στρέφονται στον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

"Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε απόψε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

Τα συλλυπητήρια του στον Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν

«[Είμαι] συγκλονισμένος και άναυδος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο κ. Σταϊνμάιερ βρισκόταν απόψε στις κερκίδες του Stade de France, από όπου παρακολουθούσε μαζί με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας. Νωρίτερα σήμερα είχε συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

«Μαζί με τους Γάλλους αδελφούς μας, ενάντια στην τρομερή επίθεση κατά του Παρισιού και της Ευρώπης», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Facebook, την ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα συνεχίζουν να μεταδίδουν τις εξελίξεις μετά από σειρά τραγικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, αποφάσισε την άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δεκάδες ευαίσθητες τοποθεσίες-πιθανούς στόχους επιθέσεων, ειδικά στην γαλλική πρεσβεία και τα προξενεία στις πόλεις της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προεδρεύσει, αύριο νωρίς το πρωί, σε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό εσωτερικών και στενών συνεργατών, για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τις «ποταπές τρομοκρατικές επιθέσεις» οι οποίες διαπράχθηκαν στο Παρίσι.

Ο Μπαν «απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πολυάριθμων προσώπων που φέρονται να κρατούνται όμηροι στο θέατρο Μπατακλάν», ανέφερε εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ σε γραπτή δήλωσή του.

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την «εμπιστοσύνη του» προς τις γαλλικές αρχές ότι θα κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους για να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι» για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο Μπαν εκφράζει «τα πιο βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρεται ακόμη.

Θρήνος από τη σφαγή στη Γαλλία

Βαρύ είναι το κλίμα από την αιματοχυσία που σημειώθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προσπαθούν να αποτυπώσουν το κλίμα.

Δημοφιλή