ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2015 10:32 EET | Updated 18/11/2015 16:54 EET

Βέλγιο: Γάλλοι που ζούσαν στις Βρυξέλλες οι δύο από τους νεκρούς τρομοκράτες στο Παρίσι

BAISIEUX, FRANCE - NOVEMBER 14:  French border and customs police control vehicles at the France-Belgium border at Baisieux, near Lille in Northern France as a state of emergency is declared following the Paris terrorist attacks on November 14, 2015 in Baisieux, France. Atleast 120 people have been killed and over 200 injured, 80 of which seriously, following a series of terrorist attacks in the French capital. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)
Sylvain Lefevre via Getty Images
BAISIEUX, FRANCE - NOVEMBER 14: French border and customs police control vehicles at the France-Belgium border at Baisieux, near Lille in Northern France as a state of emergency is declared following the Paris terrorist attacks on November 14, 2015 in Baisieux, France. Atleast 120 people have been killed and over 200 injured, 80 of which seriously, following a series of terrorist attacks in the French capital. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)

Δύο από τους τρομοκράτες που έχασαν τη ζωή τους στο Παρίσι ήταν Γάλλοι και ζούσαν στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε η εισαγγελία του Βελγίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά επτά πρόσωπα κρατούνται από σήμερα στο Βέλγιο στο πλαίσιο της βελγικής πτυχής της έρευνας, προστίθεται από την εισαγγελία.

«Δύο Γάλλοι που είχαν διαμείνει στις Βρυξέλλες, ο ένας από τους οποίους στην κοινότητα Μόλενμπικ της βελγικής πρωτεύουσας, περιλαμβάνονται μεταξύ των δραστών των φονικών επιθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, και υπέκυψαν επιτόπου, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή η βελγική εισαγγελία.

Επίσης τα δύο αυτοκίνητα με πινακίδες Βελγίου που βρέθηκαν από τους Γάλλους ερευνητές στο Παρίσι, είχαν μισθωθεί «στην αρχή της εβδομάδας στην περιοχή των Βρυξελλών», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι συλλήψεις στο Μόλενμπικ «συνδέονται με ένα αυτοκίνητο Polo γκρίζου χρώματος που μισθώθηκε στο Βέλγιο και βρισκόταν μπροστά από την αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν», δήλωσε πριν τις τελευταίες ανακοινώσεις ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Γκινς στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Αυτός που μίσθωσε το όχημα ήταν Βέλγος. Τον γνωρίζαμε μέσω του αδελφού του», πρόσθεσε ο υπουργός διευκρινίζοντας πως αυτός ο τελευταίος έχει φάκελο.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, δήλωσε πως ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις φέρει βελγικές πινακίδες και είχε μισθωθεί από έναν Γάλλο που κατοικεί στο Βέλγιο.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο σειρά ερευνών που επικεντρώθηκαν στην κοινότητα Μόλενμπικ των Βρυξελλών και εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνούν ένα μισθωμένο βελγικό αυτοκίνητο που βρέθηκε στο Παρίσι κοντά στο σημείο της πιο φονικής από τις επιθέσεις, αυτής στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν.

Νωρίτερα η Φρανσουάζ Σεπμάν, δήμαρχος της κοινότητας Μόλενμπικ των Βρυξελλών είχε ανακοινώσει ότι έγιναν πέντε συλλήψεις που συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι».

Το Μόλενμπικ είναι μια λαϊκή συνοικία όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Εδώ και 20 χρόνια, εκεί είχαν διαμείνει οι δράστες πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων. Από τον δολοφόνο του διοικητή Μασούντ το 2001 στο Αφγανιστάν έως τον δράστη του φονικού στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Μέχντι Νεμούς, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους τον Μάιο του 2014.

Ο Bέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας και επιτήρησης των γαλλο-βελγικών συνόρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)