Μεγάλο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός εκ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι

Μεγάλο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός εκ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι
Youtube. Rt

Μεγάλο ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές στο Βέλγιο και στο Παρίσι για τον εντοπισμό ενός εκ των φερόμενων δραστών που εμπλέκονται στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται την εισαγγελία του Βελγίου τρία αδέλφια εμπλέκονται στις επιθέσεις που έγιναν την Παρασκευή στο Παρίσι και ο ένας έχει διαφύγει.

Ειδικότερα τρία αδέλφια έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Ο ένας από τους αδελφούς σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ο δεύτερος κρατείται στο Βέλγιο, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετείχε ή όχι στις επιθέσεις αυτές, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν καμία πληροφορία για τον τρίτο. Ενδέχεται να είναι μεταξύ των νεκρών βομβιστών αυτοκτονίας ή να έχει διαφύγει.

Όμως το πρακτορείο Russian Today δημοσίευσε τη φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη που ονομάζεται Αμπντεσλάμ Σαλά. Η φωτογραφία προέρχεται από τη Γαλλική αστυνομία η οποία δίνει τα στοιχεία του υπόπτου και ενημερώνει πως είναι γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1989 στις Βρυξέλλες, έχει ύψος 1.75 χρώμα ματιών καστανά και θεωρείται επικίνδυνος.Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν αλλά να ειδοποιήσουν τις αρχές στον αριθμό 197.

Οι Γάλλοι ερευνητές ταυτοποίησαν άλλους δύο από τους νεκρούς δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, εκτός από τον Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, 29 ετών, και πλέον γνωρίζουν τα στοιχεία των τριών από αυτούς, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Για τους δύο άλλους δράστες που ταυτοποιήθηκαν, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν είπε ότι ήταν και οι δύο τους Γάλλοι αλλά διέμεναν στο Βέλγιο.

Ο ένας, ηλικίας 20 ετών, ήταν ο δράστης μιας από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς. Ο δεύτερος, ηλικίας 31 ετών, ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στη λεωφόρο Βολτέρ, κοντά σε ένα μπαρ στο ανατολικό Παρίσι.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η ταυτοποίησή τους κατέστη δυνατή μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η εισαγγελία του Βελγίου είχε ανακοινώσει ότι δύο από τους τρομοκράτες που έχασαν τη ζωή τους στο Παρίσι ήταν Γάλλοι και ζούσαν στις Βρυξέλλες.

Το αμάξι με τα καλάσνικοφ

Νωρίτερα οι ερευνητές βρήκαν ένα από τα οχήματα που χρησιμοποίησαν πιθανόν οι δράστες και το οποίο ήταν ακόμη φορτωμένο με όπλα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φόβοι ότι ορισμένοι εξ αυτών ή συνεργοί τους εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι.

Το αυτοκίνητο, ένα μαύρο Seat, βρέθηκε στο Μοντρέιγ, μια κοινότητα στα όρια του Παρισιού. Μέσα στο όχημα υπήρχαν πολλά τουφέκια Καλάσνικοφ, του ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις. Η παρουσία του αυτοκινήτου αυτού αποτελεί ένδειξη ότι ενδέχεται να έχει διαφύγει τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο που βρέθηκε στο Μοντρέιγ μετέφερε την ομάδα που επιτέθηκε στους πελάτες τριών μπαρ και εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι.

Συνολικά επτά πρόσωπα, μέλη της οικογένειας ενός από τους καμικάζι, ενός 29χρονου Γάλλου που γεννήθηκε σε παρισινό προάστιο, του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, βρίσκονται εξάλλου υπό κράτηση. Ανακρίνονται κυρίως ο πατέρας καθώς και ένας αδελφός του και η σύζυγος αυτού του τελευταίου. Η οικογένεια φέρεται να καταδικάζει την τρομοκρατία και να αποποιείται κάθε σχέση με ύποπτες ομάδες.

Ο καμικάζι αυτός, που ήταν ένας από τους δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν, είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με την οικογένειά του, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας. Αναγνωρίσθηκε χάρη σ' ένα δάχτυλό του που κόπηκε από την έκρηξη και βρέθηκε στο Μπατακλάν. Ο Μοστεφαΐ είχε από το 2010 φάκελο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, όμως δεν ήταν γνωστό ότι είχε σχέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη.

Ήταν κυρίως γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα, εξαιτίας των οποίων είχε καταδικασθεί οκτώ φορές στο διάστημα από το 2004 έως το 2010, χωρίς όμως να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με μια πηγή, ο Μοστεφαΐ σύχναζε τακτικά στο τζαμί της Λουσέ, κοντά στη Σαρτρ. Οι ερευνητές επιχειρούν εξάλλου να επιβεβαιώσουν ότι το 2014 είχε διαμείνει στη Συρία.

Ο 34χρονος αδελφός του, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, είπε πως ο Μοστεφαΐ είχε μεταβεί στην Αλγερία, με την οικογένεια και «τη μικρή κόρη του». Πρόσθεσε πως εδώ και αρκετό καιρό δεν είχε νέα του.

Οι συλλήψεις στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως επτά πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση έπειτα από επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Στους συλληφθέντες φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και ο άνθρωπος που μίσθωσε ένα μαύρο αυτοκίνητο Polo το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους καμικάζι και βρέθηκε σταθμευμένο μπροστά από το Μπατακλάν, όπου έγινε η φονικότερη από τις επιθέσεις (89 νεκροί).

Το ερώτημα είναι αν τα πρόσωπα αυτά αποτελούν την τρίτη ομάδα δραστών για την οποία κάνει λόγο η γαλλική αστυνομία, πέραν από εκείνες του Stade de France και του Μπατακλάν.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα, τον Φρανσουά Μολέν, τρεις δράστες σκοτώθηκαν στο Μπατακλάν, τρεις άλλοι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι κοντά στο Stade de France.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά τρεις διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών έσπειραν τον θάνατο την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 129, μεταξύ των οποίων περίπου 20 ξένοι, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 350. Την ευθύνη γι' αυτές τις συντονισμένες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Δημοφιλή